Konačni pregled teksta ustavnih amandmana za tri nedelje

Izvor: B92, 11.Mar.2018, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Konačni pregled teksta ustavnih amandmana za tri nedelje"

Beograd -- Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da očekuje da će Ministarstvo za tri nedelje izneti konačan predlog teksta ustavnih amandmana.

Kako je rekla, tada će ga uputiti Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

"Ministarstvo će sumirati sve dobijeno tokom javne rasprave i s konačnim predlogom teksta izaći u javnost, nadam se, za tri sedmice. Istovremeno ćemo predlog uputiti Venecijanskoj komisiji na mišljenje. Od toga će zavisiti dalji proces predlaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vladi. Ukoliko mišljenje ne bude pozitivno, radiće se na redigovanju i usklađivanju onoga što Venecijanska komisija bude dostavila Srbiji", rekla je Kuburović za list “Politika”.

Prema njenim rečima, niz zakona u oblasti pravosuđa biće izmenjen ako radni tekst ustavnih amandmana dobije pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i građana na referendumu.

Nakon što je javna rasprava o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa završena 8. marta i povodom ocene većeg dela struke da radni tekst amandmana treba povući, Kuburović je ponovila da povlačenja neće biti.

Kuburović je navela da je Ministarstvu pravde do sada stiglo dvadesetak pisanih komentara, kako stručnih tako i laičkih.

"Dostavljena su nam i mišljenja Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Vrhovnog kasacionog suda i Apelacionog suda u Kragujevcu. Komentare su poslali i pojedini advokati i profesori", rekla je ona.

Kuburović je dodala da su u usmenoj javnoj raspravi bili su zastupljeni i predstavnici civilnog sektora, ali i ostali koji su zainteresovani kako će izgledati buduće ustavne izmene.

"Jer, Ustav se ne tiče samo sudija i tužilaca, već je to pitanje od značaja za sve građane koji treba da se izjasne na referendumu", navela je ministarka.

Ona je rekla da vlada čini velike napore kako bi se poboljšali uslovi rada sudija, tužilaca i zaposlenih u pravosuđu, njihov materijalni položaj, kao i uslovi za rad.

"Nikada nije više ulagano u pravosuđe koliko je uloženo u poslednje tri godine", rekla je ona i upitala kako se onda može govoriti o tome da izvršna vlast decenijama omlalovažava i doprinosi urušavanju ugleda pravosuđa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuburović: Za tri nedelje predlog teksta ustavnih amandmana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2018

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je Ministarstvu pravde stiglo do sada oko 20 pisanih komentara po pitanju amandmana na Ustav i najavila da će za tri nedelje sa konačnim predlogom teksta amandmana izaći u javnost..."Ministarstvo pravde će da sumira sve ono što smo dobili tokom javne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.