Kon: Rast broja testiranih spor zbog manjka kadra

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Apr.2020, 16:37

Kon: Rast broja testiranih spor zbog manjka kadra

Epidemiolog Predrag Kon kazao je danas da se broj testiranih lica polako povećava, ali da "nemamo kadra da odgovorimo takvom pritisku naglog povećanja pozitivnih slučajeva".

Kon je na konferenciji za novinare u Palati Srbije naveo da je planirano "kako je i saopštavano", ali da je "neko mislio da može da testira tri puta više ljudi, nego što suštinski može".

Prema njegovim rečima, loša je bila priprema pred vanredno stanje, jer se pretpostavljalo da je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << masovnije testiranje.

"Ako neko saopštava da može tri puta više (da testira), na to se računa, i kada konstatuje da ne može toliko, šta ćete onda", naveo je Kon.

Govoreći o vikendu kada će kretanje biti zabranjeno, on je naveo da je struka saglasna o sprečavanju kontakata, kako je rekao, "treba potpuno zabraniti" i dodao je da će nakon vikenda biti odlučeno šta dalje sa merama.

Kon je rekao da epidemiolozi sa kojima je razgovarao, podržavaju produžavanje mere zabrane kretanja.

"Sačekaćemo da vidimo koje su brojke u narednim danima, da li imamo efekta. Ako se bude jasno videlo da dolazi do pada promislićemo da li je to nejneophodnije i predložiti odgovarajuću odluku", kazao je on.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević kazala je da su sve osobe koje su imale simptome koronavirusa testirane, ali da "masovno testiranje" još uvek nije u dovoljnoj meri moguće zbog manjka kadra.

Ona je navela da nekada zbog kapaciteta postoji zastoj u testiranju i čekanju rezultata.

Kisić je rekla da prema planu izgradnja specijalne laboratorije "Kovid" bude završena tokom vikenda, da će u njoj moći da se uradi 2.000 testova dnevno i da se očekuje da ta laboratorija počne da radi krajem nedelje.

Ona je kazala da u srpskim sredinama na Kosovu ima 38 zaraženih i da je reč o blagim oblicima bolesti.

Dodala je da su stručnjaci zadovoljni kontrolom širenja infekcije na Kosovu.

Odgovarajući na pitanje da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da bude smešten u izolaciju nakon što je u sredu objavio da je njegov sin zaražen koronavirusom, Kisić Tepavčević je rekla da je procedura ista za sve, kao i da bi trebalo da bude smešten ukoliko je bio u bliskom kontaktu sa zaraženim.

Iz Kabineta predsednika ranije danas je saopšteno da će on u petak posetiti Niš, gde će uručivati opremu za borbu protiv koronavirusa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

„Masovna“ testiranja i nisu masovna – Testova ima, nema kadra

Izvor: Luftika.rs, 10.Apr.2020, 09:25

Najvaljena masovna testiranja, izgleda da i nisu toliko masovna. Krizni štab je govoreći o masovnom testiranju spominjao brojku od 2500 do 3000 testiranih građana dnevno. Međutim, iako se iz dana u dan taj taj broj povećava, daleko smo od najavljenog broja urađenih testova.. Doktor Predrag Kon...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.