Izvor: Blic, 10.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšija mi grize nameštaj

Komšija mi grize nameštaj

KRAGUJEVAC - Svakog meseca više od stotinu Kragujevčana potraži pomoć od policije zbog terora svojih komšija. Prijave najčešće stižu iz stambenih zgrada i solitera i zajedničkih dvorišta, a žalbe se odnose na buku, kvašenje stana sa viših spratova, sušenje veša ispred prozora, parkiranje automobila... Prema rečima komandira policijske stanice SUP Kragujevac Radivoja Dašića, komšije se često svađaju, tuku, a mnogi završe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i sa telesnim povredama.

- Najteži slučaj uznemiravanja komšiluka, bez konkurencije, potiče od jednog stanara zgrade u Ulici Dragoslava Srejovića. Na petom spratu, u jednosobnom stanu, živi čovek sa majkom i 25 pasa. Prijave stižu godinama unazad, njegove komšije su očajne jer ne mogu da podnesu lavež koji ne prestaje danonoćno. Inspektori su ga po najavi obilazili, jer je gradskom odlukom dozvoljeno čuvanje najviše dva psa, ali on je uvek uspevao da nas nadmudri i da pse na vreme skloni na nama nepoznato mesto - kaže Radivoje Dašić.

Iz zgrade do ulice često dopire zavijanje čopora pasa. Kako kažu nesrećne komšije, nije problem samo u buci, već i u nesnosnom smradu koji se širi, jer psi često nuždu obavljaju na malenoj terasi. Osim toga, tvrdi stanar Milan E., stanovi i hodnici su im prepuni loptastih gomila psećih dlaka.

- Jedna od poslednjih prijava je stigla iz Grošnice. Komšiji su razbili prozor, pokrali deo stvari, a zatim ubili mačku i mrtvu je ubacili u stan - kaže Radivoje Dašić.

A jedan od najtežih komšijskih ratova vodi se u zgradi u Ulici ribarskih rudara.

- Tu se dve porodice glože i svađaju skoro tri decenije. Problem je u tome što jedan od njih gaji akvarijumske ribice i ima desetine akvarijuma, a drugi, onaj u stanu ispod, žali se da mu je zbog vode otpao deo plafona, da mu je vlažan stan, da mu se odlepljuju pločice u kupatilu... Sukob je došao dotle da je počela i komšijska borba lupnjavom u cevi od radijatora, pa smo bili prinuđeni da šaljemo patrole tokom noći u tu zgradu. Policajci, u civilu, često su osluškivali da li neko zaista lupa u radijatore. U stanovima su provodili po nekoliko sati, i do tri izjutra, da bi zaustavili takvo ponašanje - priča Dašić.

Kragujevčani protiv komšiluka policiji često dostavljaju krajnje neverovatne prijave - porodica iz naselja Aerodrom često svraća i priča da ih sustanari prisluškuju 'najsavremenijim elektronskim uređajima'. Žena iz naselja Šumarice je više puta podnosila prijavu protiv komšije koji joj je navodno, dok spava, 'ulazio u kuću, a potom jeo stvari'. Posle uviđaja, policija je utvrdila da je reč o izmišljotini. Penzionisani profesor univeziteta je nedavno policiji prijavio svoje komšije, Tomiće, sa sprata iznad. Naveo je da ga 'jašu' godinama, i da je zaključio da su zbog tog 'jahanja' i prezimena, baš oni glavni krivci za veliku poplavu u Jaši Tomiću.

Svetlana K. iz naselja Bresnica kaže da je nekoliko ulica godinama patilo, i živelo u strahu, od komšije samotnjaka koji je gotovo svakog dana decu jurio vilama. Od kako je, prošle godine, preminuo, svima je laknulo.

Policija, kao i komunalna inspekcija, iako brzo reaguju na sve prijave građana, često su nemoćni da ih spasu od komšija mučitelja. Kako tvrde u komunalnoj inspekciji, primer Slovenije daje najbolje rešenje za ove probleme. Ako tamo neko svađom, lupanjem vratima, muzikom ili ma kako ugrozi komšiluk, plaća na licu mesta kaznu od 1.400 evra. A ako, ljut, pokaže i srednji prst, plaća još 400 evra. Pa nek’ izvoli... Nebojša Radišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.