Kompleks u slavu heroja Boška Buhe ide na doboš

Izvor: Mondo, 25.Jan.2019, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompleks u slavu heroja Boška Buhe ide na "doboš"

Dom kulture i Muzej pionira i omladine Jugoslavije u Memorijalnom kompleksu Boško Buha, u selu Jabuka kod Prijepolja, stavljeni su na prodaju, nakon što su niz godina zatvoreni i opterećeni nerešenim imovinsko-pravnim odnosima.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Javno nadmetanje zakazano je za 28. februar u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) u Beogradu.

U okviru Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" nalazi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << hotel, omladinsko naselje sa 450 kreveta, zemljište koje je opština ustupila krajem 80-ih tadašnjem najvećem turističkom preduzeću "Putniku", a ono ga kasnije prodalo privatnicima.

Kompleks, dignut na mesti gde je 1943. godine poginuo legendarni borac-bombaš i narodni heroj Boško Buha, menjao je vlasnike, a poslednji je bilo preduzeće "Putnik Prijepolje" d. o. o. iz Prijepolja.

Ovaj memorijal je 1986. godine proglašen za kulturno dobro od izuzetnog nacionalnog značaja i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a o muzejskoj zbirci brine Narodni muzej u Prijepolju.

Vršilac dužnosti direktor Narodnog muzeja Prijepolje Zvonko Mandić, kaže za Tanjug da je ta ustanova dužna da se stara o inventaru koji se nalaza unutar Memorijalnog centra "Boško Buha".

U pitanju su kaže, fotografije koje svedoče o narodno-oslobodliačkoj borbi kao i primerci oružja iz Drugog svetskog rata.

U kompleksu postoje biste narodnih heroja i ličnosti iz narodno-oslobodilačke borbe koje Muzej održava, a Mandić kaže da je bilo pokušaja da se biste ukradu ali je to sprečeno.

"Pratićemo njihovu sudbinu u skladu sa našom nadležnošću. Voleli bi da Memorijalni centar ostane na tom mestu", kaže on.

ALSU je oglasio prodaju imovine koja je podeljena u tri celine.

Prvu čine hotel i pokretna imovina - oprema, sitni inventar i motorna vozila, a početna vrednost procenjena je na 53.264.232 dinara.

Drugi deo čine ugostiteljski objekat - Dom kulture, Muzej pionira i omladine Jugoslavije u Memorijalnom kompleksu Boško Buha, paviljoni i vile za smeštaj gostiju čija početna cena je 30.165.843 dinara.

Poslednju i treću celinu koja ide "na doboš" čine zgrada kulture - Spomen dom Boško Buha i zemljište, čija je početna cena 14.880.108 dinara.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.