Izvor: Blic, 22.Nov.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompjuter za starije od 60 godina

I stariji od 60 godina koji nikad nisu koristili kompjutere niti internet od sada će moći da šalju mejlove i četuju. Britanska firma „Wessex Computers" konstruisala je za njih novi laptop, jednostavan za korišćenje, koji ima samo šest dugmića.



Model je nazvan SimplicITy (jednostavnost). Ima samo šest polja koja korisnike upućuju u osnovne zadatke. Nakon paljenja kompjutera, odmah se otvara prva strana na kojoj se nalaze polja: za e-mail, odlazak na internet, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << polje za fajlove, odnosno dokumente, dugme za četovanje i za korisnički profil. Oni ne moraju da se uloguju da bi koristili SimplicITy, a nema ni padajućeg menija. Kompjuter koristi, umesto Windowsa, Linux Mint operativni sistem, koji je fabrički otporan na viruse i može da se adaptira prema korisnicima.

Svi korisnici će međusobno moći da komuniciraju, odnosno da se druže preko adrese eldy.org jednostavnim pritiskom na prozor "chat” (čet). Uz uređaj ide i jednostavno uputstvo za upotrebu, a ima ugrađenih i 17 video tutorijala o upotrebi.

Proizvođač veruje da će SimplicITy kompjuter starijim osobama omogućiti jeftiniju kupovinu namirnica, osiguravanje viših kamata na štednju, nadzor penzije i slične korisne usluge, a ne treba zanemariti ni dobrobit druženja tim putem, pogotovu za one koji ne izlaze često iz kuće.

Cena kompjutera se kreće od 436 do 760 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.