Komemoracija Muharemu Perviću

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komemoracija Muharemu Perviću

U Galeriji RTS-a održana komemoracija povodom smrti Muharema Pervića, dugogodišnjeg urednika Kulturno-umetničkog programa televizije Beograd, pozorišnog i književnog kritičara.

Povodom smrti Muharema Pervića, pozorišnog i književnog kritičara i dugogodišnjeg urednika Kulturno-umetničkog programa televizije Beograd, u Galeriji RTS-a održana je komemoracija.

Tokom 17 godina u Televiziji Beograd znanjem, intelektom i duhom zalagao se za afirmaciju najviših >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vrednosti, rekli su o istaknutom esejisti, koji je preminuo 29. jula, njegovi dugogodišnji saradnici i prijatelji Isidora Sekulić, Dragan Babić, Ružica Sokić i Milan Vlajčić.

Obeležio je vreme kada je kulturni program televizije bio najuticajniji. Inicirajući serijale o Dositeju Obradoviću, Kosovskom boju, Vuku Karadžiću, stao je u odbranu tradicije zaustavljajući ideološke pritiske osamdesetih.

"Tvoj neočekivani odlazak nas je duboko rastužio. Bio si jedan od stubova našeg pozorišnog života, duhovit, s razumevanjem za svakoga, filozof, umetnik. Čast mi je što sam mogla da se družim s tobom i učim od tebe. Nećeš biti zaboravljen", rekla je glumica Ružica Sokić.

Filmski kritičar Milan Vlajčić je naglasio da sa Pervićem odlazi "jedan od poslednjih velikih pozorišnih kritičara naše epohe", dok ga je novinar RTS-a Dragan Babić opisao kao "adepta pismenosti i trpeljivosti".

Pervić je rođen 11. aprila 1934. godine u Ključu, u Bosni i Hercegovini. Tokom studija opšte književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu postao glavni urednik lista Student, zatim književnog časopisa Delo, a potom, sedamdesetih godina, i Kulturno-umetničkog programa televizije Beograd.

Bio je dugogodišnji pozorišni kritičar lista Politika i književni kritičar časopisa NIN i jedan od priređivača prvog izdanja Sabranih dela Ive Andrića. Pisao je i brojne studije i knjige o jeziku, poetici, pozorištu i književnosti.

Kremacija posmrtnih ostataka Muharema Pervića održana je na Novom groblju u Beogradu. Urna će biti položena u Aleji zaslužnih građana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.