Kombi sleteo s puta, 42 povređena

Izvor: B92, 24.Feb.2015, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kombi sleteo s puta, 42 povređena

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros oko pet sati na auto-putu Leskovac-Vranje povređena su 42 migranta. Policija traga za vozačem, koji je pobegao.

Dvojica migranata su životno ugrožena.

U kombiju su bila 54 migranta i vozač, izjavio je direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević.

Nesreća se dogodila kod sela Donje Krajince na traci auto-puta u smeru ka Nišu kada se prevrnulo vozilo koje je bilo prepuno migranata. Sleteelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je kombi vozilo marke "Iveko" s više od 40 putnika, uglavnom iz Avganistana i Bangladeša, javlja reporter B92.

U Opštoj bolnici u Leskovcu lekari su zbrinuli 42 pacijenta, od kojih je šest upućeno u Klinički centar u Nišu, a četiri su prevezena za Beograd.

Dvojica životno ugroženih migranata nalaze se na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra u Nišu sa teškim telesnim povredama i priključeni su na respiratore, rekao je direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović na konferenciji za novinare.

Druga dvojica povređenih su na Klinici za ortopediju i imaju prelome potkolenice.

Radovanović je rekao da je pozvan i Institut za javno zdravlje u Nišu i da će u skladu sa propisima preduzeti mere iz svojih nadležnosti kako bi se proverilo da li pacijenti boluju od nekih zaraznih bolesti koje nisu karakteristične za ovo podneblje.

U skladu sa merama, ukoliko bude potrebno, ti pacijenti će biti adekvatno smešteni.

RTS je ranije javila da pet migranata ima povrede koje su opasne po život, a reč je o povredama kičmene moždine i krvarenju u mozgu.

Načelnik Opšte bolnice u Leskovcu Milan Stojković rekao je da je mnogo migranata zadobilo prelome, povrede mekog tkiva, ali i kičme. U nekoliko slučajeva, potvrdio je on, došlo je i do prekida kičmene moždine.

U leskovačkoj bolnici kažu da se ovakva nesreća ne pamti.

Povređeni emigranti su iz Bangladeša, Alžira, Laosa, Kašmira, Sirije, Nigerije i Burme, a verovatno su krenuli ka Mađarskoj i EU. Pacijenti koji su ostali na lečenju u Leskovcu uglavnom su u stabilnom stanju.

"Na odeljenju ORL je smešteno osam pacijenata i moram da kažem da smo mi ovde postupili po pravilniku o masovnim nesrećama. Na hirurgiji je sedam pacijenata, na neurohirurgiji je šest, na otropediji četiri i na odeljenju urgentne medicine je sedam pacijenata. Šest pacijenata smo poslali za Niš a četiri za Beograd", kazao je direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević.

Načelnik hirurgije Jovica Vučković izjavio je da su svi lekari bili angažovani, bez obzira na to da li im je bio radni dan i objašnjava da su imali velike probleme u komunikaciji sa povređenima, pošto ne znaju engleski.

Pored toga, povređeni su bili bez hrane prethodna dva dana.

"Svi su, pored teških povreda, bili iscprpljeni i gladni. Povređeni su spavali na stolicama na podu. Ono što mi je bilo najteže dok sam gledao pacijente, nisam znao ko spava od umora, a ko je zaista teško povređen", objašnjava Vučković.

Rukovodstvo leskovačke bolnice angažovalo je i epidemiološku službu koja će takođe pratiti stanje povređenih, jer kako je rečeno, dolaze iz zemalja gde su registrovane neke epidemije.

Kombi je sleteo na ravnom delu puta, a prema nezvaničnim informacijama, uzrok nesreće je najverovatnije neprilagođena brzina.

Potpuno smrskan kombi nalazi se na njivi, stotinak metara od puta sa koga je sleteo.

Milan Nešić iz sela Donji Krajinac, očevidac nesreće, kaže da je jutros čuo kako "cvile" gume, izašao iz kotlarnice i video kako se kombi okreće.

"Odmah sam istrčao prema auto-putu, preskočio ogradu, video o čemu se radi i pozvao sam Hitnu pomoć i policiju, kao i komšije da mi pomognu", rekao je on.

Ukazivali smo pomoć onima kojima je bila najpotrebnija, rekao je Nešić, dodajući da je znao kako da im pomogne jer je godinama radio u Hitnoj pomoći.

"Bilo je užasno i teško, teren je nepristupačan, ljude smo izvlačili iz žbunja, ali najbitnije je da mrtvih nije bilo", dodao je on.

Vozač kombija koji je prevozio ilegalne migrante pobegao je s mesta događaja i policija preduzima sve zakonom propisane mere i radnje na utvrđivanju svih činjenica vezanih za ovaj događaj.

Vozilo nije prešlo preko graničnog prelaza, što je utvrđeno na osnovu video-nadzora koji se nalazi na graničnim prelazima.

"Najverovatnije da su lica iz pravca Makedonije i Bugarske, između dva granična prelaza, ušla u Srbiju", navodi se u saopštenju MUP-a Srbije i dodaje da su registarske tablice koje su se nalazile na vozilu ukradene.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kombi pun migranata sleteo s puta, 40 povređenih

Izvor: RTS, 24.Feb.2015

Četrdeset osoba je povređeno kada je kombi pun ilegalnih migranata sleteo s auto-puta, nedaleko od Donjeg Krajinca kod Leskovca. Vozač kombija pobegao sa mesta nesreće, saopšteno je iz MUP-a Srbije. . Nesreća se dogodila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.