Komandant Sokoli: Delimično sam kriv

Izvor: B92, 09.Feb.2016, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komandant Sokoli: Delimično sam kriv

Skoplje -- Na suđenju “kumanovskoj grupi“ za terorizam, prvooptuženi Sami Ukšimi, zvani komandant Sokoli, izjavio je danas da je delimično kriv za delo za koje ga terete.

Ukšimi je rekao da je bio deo grupe, ali da se ne oseća krivim za terorizam.

Ostali optuženi negiraju krivicu, a neki tvrde da nikad nisu bilu u Kumanovu, ni u Gošincu 21. aprila kada je naoružana grupa napala karaulu na makedonskoj granici, razoružala policajce i odnela oružje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Tužilastvo je pre toga tvrdilo da je “kumanovska grupa”o dgovorna za sukob sa policijom u maju prošle godine u Kumanovu, i da je pre toga, u aprilu 2015. napala i policijsku stanicu u Gošincu.

Prema optužnici, “kumanovska grupa” je napala policijsku karaulu u Gošincu 21. aprila, kako bi došla do oružja kojima raspolažu makedonske policijske snage.

Kao odgovor na taj napad makedonske policija je 9. maja u Kumanovo poslala specijane jedinice da preteresu usumnjičene . Kada s policija približila “Divom naselju” optuženi su bacili ručnu bombu, a nakon toga su počeli pucati na policiju. Sukob policiije i “kumanovske grupe” je trajao ceo dan.

Pred Vrhovnim sudom u Skoplju je, uz jake mere obezbeđenja, počelo suđenje za terorizam grupi od 30 muškaraca albanske nacionalnosti poznatoj kao ; “kumanovska grupa”. Suđenje se, kako je objašnjeno, održava u Vrhovnom sudu kako bi se obezbedili uslovi za proces.

Suđenje je počelo iznošenjem uvodne reči tužilaštva koje je tvrdilo kumanovska grupa koja se 9. i 10. maja sukobila sa makedonskom policijom u Kumanovu, funkcionisala na tri nivoa. U tim sukobima poginulo je osam policajaca i 10 pripadnika kumanovske grupe.

Prvi nivo, prema tužilaštvu, bila je komandna struktura, drugo nivo, logistika, a treći nivo obuhvata članove grupe koji su učestvovali u oružanom sukobu. Prema tvrdnjama tužilaštva prvi i treći nivo činili su ljudi koji žive na Kosovu, dok je drugi nivo, logistika bila iz Makedonije.

Tužilaštvo tvrdi i da je kumanovska grupa duže vreme planirala i spremala akciju u Kumanovu, a da će se u toku suđenja otkriti motivi terorističkog akta.

Pre početka suđenja advokati optuženih tražili su odlaganje kao i psihijatrijko veštačenje za optužene, ali je sud odbacio njihove zahteve. Na početku suđenja optuženi su se izjasnili da se ne osećaju krivi za terorizam i terorističko organizovanje.

Ispred Suda i u samoj zgradi bilo jako policijsko obezbeđenje, a svi koji prisustvuju suđenju, pre ulaska u zgradu temeljno su proveravani. U vreme dovođenja optuženih Sud su nadletali policijski helikopteri.

Pred sudom je bio i kosovski ambasador u Makedonij Ilber Hisa.

Sudski proces počeo je tačno devet meseci nakon što su se u kumanovskom “Divom naselju” pripadnici "kumanovske grupe" sukobili sa specijalnom policijom. U dvodnevnim sukobima, 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca, a 42 su teško povređena. U policijskoj akciji je poginulo i 10 pripadnika kumanovske grupe.

Za terorizam je optuženo ukupno 30 pripadnika te grupe. Najveći deo njih su državljani Kosova, a za terorizam su optuženi i jedan državljanin Albanije i jedan nemački državljanin.

Prvooptuženi je Sami Ukšimi, zvani komandant Sokoli, a drugi na listi optuženih je Andi Krasnići iz Mališeva. Ukšimija i Krasnićija optužnica tereti da su bili vođe kumanovske grupe, dok su ostala dvojica vođa i organizatora napada u Kumanovu Mirsad Ndrecaj poznat kao komandant Nato i Rizaj Beg ubijen u policijskoj akciji.

Pre početka suđenja advokati optuženih tražili su odlaganje kao i psihijatrijsko veštačenje za optužene ali je sud odbacio njihove zahteve.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.