Kolo i srpska himna na vrhu Afrike

Izvor: RTS, 09.Mar.2014, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolo i srpska himna na vrhu Afrike

Šesnaestoro planinara iz Srbije, BiH i Makedonije, popeli su se na najviši vrh Afrike - Uhuru visok 5.895 metara, na planini Kilimandžaro. Zaigralo se i kolo na vrhu Afrike, a čula se i srpska himna.

Planinari iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije popeli su se na najviši vrh Afrike - Uhuru, visok 5.895 metara, na planini Kilimandžaro u Tanzaniji. Među članovima eskpedicije, koja broji 16 članova, bila je i ekipa RTS-a.

Uspon na krov Afrike sa temperaturnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razlikom od 40 stepeni vodi najpre kroz tropsku džunglu, zatim savanu i alpsku pustinju, pa sve do vrha Kilimandžara gde je večiti sneg i led.

Serafin Agosti Moća, planinarski vodič kaže da je ključ uspešnog planinarenja po Kilimandžaru postepeno prilagođavanje velikoj visini i psihofizička kondicija.

"Mi u Tanzaniji imamo jednu uzrečicu - samo polako", kaže vodič.

Samo penjanje na planinu traje šast dana. Od ulaska u nacionalni park do vrha vulkanskog kratera Kibo ima 36 kilometara sa visinskom razlikom od oko 5.000 metara.

Zaigralo se i kolo na vrhu Afrike, a čula se i srpska himna.

"Na Vrhu slobode su mi potekle suze od sreće. Uspela sam, sav napor se isplatio. Bila sam na krovu Afrike. Veliko je iskustvo u mom životu", kaže Inika Dankan iz Holandije.

Radoljub Čvorović kaže da je težak uspon, visoka je planina, ali da ima razloga zbog kojih treba doći. "Svi smo mi u nekom momentu čitali Hemingveja", rekao je Čvorović.

Atrakcija Tanzanije je, pre svega, foto-safari u oblasti Lejk manjare i najgušće naseljenom prirodnom rezervatu životinja na svetu, nacionalnom parku Nagoro-nagoro koji je star oko dva miliona godina i smatra se kolevkom života.

Jedini ljudi koji žive u ovim nacionalnim parkovima su pripadnici Masai plemena - mladi ratnici Morani svakodnevno izvode ritualni ples koji je sećanje na hrabre pretke. Masai žive i u Aruši, drugom po veličini gradu u Tanzaniji. Ovo mesto čuveno je po spomeniku koji predstavlja geografski centar Afrike i po specijalnom sudu za ratne zločine u Ruandi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.