Koliko košta pribor za đake?

Izvor: B92, 12.Avg.2012, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta pribor za đake?

Beograd -- Za najskromnije opremljenog prvaka, za torbu i školski pribor potrebno je izdvojiti 3.000 dinara, dok je za najjeftiniju garderobu i obuću potrebno oko 6.000.

Ako dete pohađa više razrede, na sve to treba dodati troškove za udžbenike.

Zato, roditelji čija deca 1. septembra kreću u prvi razred treba već da počnu s nabavkom neophodnih stvarčica za svog đaka ako misle da razvuku troškove bar na dve plate.

Ova računica podrazumeva da se sva oprema, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izuzev udžbenika, kupi na buvljaku. Imućniji, koji bi kvalitetnije opremili dete, treba da izdvoje oko 30.000 dinara.

U osnovnim školama će ovog septembra, prema procenama, oko 80.000 đaka krenuti u prvi razred. Roditelji će za garderobu i potreban pribor morati da istanje novčanike za 7.000 do 30.000 dinara, ne računajući udžbenike koje su besplatni za đake do četvrtog razreda osnovne škole.

Mali Mihailo iz Smederevske Palanke, za mesec dana prvi put će sesti u školsku klupu. Do sada je već dobio nove patike i prvi ranac, što je koštalo oko 6.000 dinara.

"Ranac smo platili oko 2.000, a patike 4.000 dinara. Koliko vidim cene po gradu, pristojna pernica košta oko 1.000 dinara ako hoćete da udovoljite detetu i da mu ne kupite kinesku. Ukoričene lepe sveske sa sličicama po komadu koštaju oko 120 dinara", kaže za „Blic“ njegova mama Milica Petrović i dodaje da preostale troškove finansira kreditom.

I deca u školi ocenjuju kako su im drugari obučeni, kaže naša sagovornica, pa se zato roditelji mahom odlučuju da mališanima priušte moderniju odeću. Ko može sebi to da dozvoli, za tako nešto može da potroši i celu prosečnu platu. Za najjeftinije patike, koje mogu da se kupe u kineskim radnjama, potrebno je odvojiti oko 800 dinara. Ali roditelji uglavnom smatraju da je obuća za dete važna, pa za tako nešto potroše oko 2.500. Takođe, mnogi vode računa kada kupuju ranac da on bude kvalitetan i anatomski, što im obično skrati budžet za oko 4.000 dinara. Za pristojne farmerke, jaknu i majicu,potrebno je oko 5.000 dinara.

Ono što je veliko rasterećenje roditeljima čija deca idu u neki od prva četiri razreda osnovne škole jeste to što su udžbenici besplatni. Onima sa starijom decom samo za knjige, zavisno od škole, mogu da potroše i oko 20.000 dinara.

Udžbenik od 550 do 600 dinara

Užbenici za osnovne i srednje škole Zavoda za udžbenike odštampani su i već se nalaze u prodaji, a cene iznose između 550 i 600 dinara, odnosno do 13.000 dinara po kompletu. Pomoćnica direktora Zavoda za udžbenike Jelena Ivanović u izjavi Tanjugu kazala je da su cene kompleta, od petog do osmog razreda osnovne škole, od 10.500 do 13.000 dinara.

Cene kompleta za srednju školu su slične, pa iznose od 8.000- 11.000 dinara.„Zavod za udžbenike po tradiciji spremno dočekuje početak školske godine, tako je to već 55 godina u nazad, pa zašto bi to bilo drugačije i ovog 1. septembra? „ objasnila je Ivanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.