Koliko je Srba van Srbije i šta žele?

Izvor: Vesti-online.com, 04.Apr.2019, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je Srba van Srbije i šta žele?

Nacionalne organizacije Srba iz regiona zatražile su aktivniji odnos matice Srbije i njenih institucija prema Srbima u regionu. Njih je, prema procenama, između tri i četiri miliona, zajedno sa onima koji žive u Republici Srpskoj.

Jedan od zahteva predstavnika krovne organizacije koja okuplja srpske organizacije iz osam zemalja regiona je i "jedan bukvar za sve Srbe, ne samo u regionu već i šire u dijaspori, koji bi doprineo zaštiti srpske kulture, tradicije i identiteta".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Predstavnik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović je u ime krovne organizacije izrazio nezadovoljstvo zato što Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u čijoj su nadležnosti nije konstituisana.

Zbog toga nemamo kome da se požalimo i delegiramo probleme, kazao je on.

Na konferenciji za novinare rečeno je da se položaj srpskog naroda razlikuje od zemlje do zemlje u regionu, da je u Crnoj Gori najlošiji zbog nasilne asimilacije, a najbolji u Rumuniji i Mađarskoj.

Predstavnik Srba iz Mađarske Ljubomir Aleksov rekao je da je ta zemlja izdvojila nekoliko miliona evra za projekte Budimske eparhije SPC i najavio da se 25. maja povodom završetka obnove crkveno-muzejskog objekta u Sentandreji očekuje velika proslava uz prisustvo čelnika Srbije i patrijarha SPC.

Aleksov je dodao da se zahvaljujući podršci Budimpešte u Mađarskoj renoviraju i grade nove srpske škole.

Predstavnica Nacionalnog saveta Srba u Makedoniji Gordana Stojkovski rekla je da tamošnji Srbi nemaju finansijsku podršku države kao ni crkvu ni prostorije u kojima bi mogli da se okupljaju.

"Želimo jedan bukvar za sve Srbe, ne možemo dozvoliti da nestanu Kumanovska bitka, Kajmakčalan, Skadar i Sent Andreja ... kojih nema u obrazovnom sistemu", rekla je ona i kao jedino pozitivno izdvojila dobre međusobne odnose Srba i Makedonaca.

Predstavnik Nacionalniog saveta Srba iz Slovenije Nikola Todorović rekao je da u toj zemlji živi veliki broj Srba iz Republike Srpske i da zato Republiku Srpsku uz Srbiju posmatraju kao maticu od koje očekuju pomoć za Savet koji zastupa 65.000 Srba.

Predstavnik Udruženja srpskog naroda "Morača-Rozafa" iz Albanije Pavle Brajović rekao je da su Srbi u Albaniji počeli izgradnju institucija od nule i da danas mogu biti zadovoljni. Dodao je i da su u toj zemlji Srbima Albanci prijatelji.

Krovna organizacija obuhvata Savez Srba iz Rumunije, Udruženje Srba iz Hrvatske, Nacionalni savet Srba u Makedoniji, Udruženje srpskog naroda "Morača-Rozafa", Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske, Nacionalnog saveta Srba iz Slovenije, Zajedničko veće opština iz Vukovara, Samoupravu Srba u Mađarskoj i Srpski nacionalni savjet CG.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.