Koliko često treba prati zube?

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2016, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko često treba prati zube?

Dentalna higijena je najbolja prevencija protiv karijesa i drugih bolesti zuba, a zdrave je navike najbolje usvajati u najranioj dobi.

Stomatolozi savetuju da zube peremo nakon svakog obroka, a ne samo ujutro i uveče. No statistike pokazuju da u našoj zemlji nije situacija tako idealna. Naime prema istraživanjima većina našeg stanovništva zube pere jednom dnevno.

AnćorNajbolja preventiva protiv bolesti zuba i desni je odgovarajuća dentalna higijena, koja podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i redovne odlaske kod zubara - u proseku dva do četiri puta godišnje ili čak češće ako su u pitanju neke specifične bolesti.

Zdrave je navike najbolje usvajati u najranijoj dobi, a iskustva stomatologa pokazala su da strah od zubara na decu obično prenose njihovi roditelji.

Prosečni 12-godišnjak u našem okruženju ima četiri pokvarena ili izvađena zuba što ukazuje da smo kao region na samom dnu među evropskim zemljama kada je u pitanju dentalno zdravlje.

Zbog poražavajućih rezultata svaki pojedinac morao bi više pažnje da posveti oralnom zdravlju, prvenstveno redovnim pranjem zuba, korišćenjem tečnosti za ispiranje usne duplje i naravno redovnim preventivnim odlascima kod stomatologa, a ne samo kad nešto zaboli.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

STRUČNJACI OTKRILI: Evo koliko često treba da perete zube

Izvor: Kurir, 05.Dec.2016

...Dentalni stručnjaci savetuju da bismo zube trebali prati barem dva puta dnevno: ujutro i pre spavanja, dok neki tvrde da je poželjno četkati nakon svakog jela..Zdrave je navike najbolje usvajati već od detinjstva, a iskustva stomatologa pokazala su da strah od zubara na decu obično prenose njihovi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.