Izvor: Vesti-online.com, 06.Okt.2018, 01:34

Koliko često treba jesti i koliko brzo?

Koliko često treba jesti i koliko brzo?

Svi znaju da zdrava ishrana treba da bude bogata voćem i povrćem i da sadrži što manje šećera i pržene hrane. Manje je poznato koliko često treba jesti i koliko brzo.

"Telesni metabolizam uporediv je s kaminom", kaže nemački nutricionista Heiko Grigun. "Treba ga redovno puniti kako bi dobro radio".

On zato preporučuje da se jede često, pet do sedam puta dnevno.

Ljudi koji žele da izgubi na težini često greše jer jedu retko i neredovno, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Grighn. Nakon dugog razdoblja bez hrane, telo počinje da čuva energiju tako što sagoreva manje kalorija.

Uz to, ako pregladnite verovatno ćete posegnuti za brzom hranom ili slatkišima. "Zato je bolje češće 'prezalogajiti', ali i to učinite mudro. Male porcije povrća ili drugih laganih obroka između doručka, ručka i večere sasvim su u redu", objasnio je.

Ne iznenađuje, međutim, što su mišljenja o optimalnoj učestalosti obroka različita. Neki su ljudi uvereni da im pomaže povremeni post, drugi vole klasična tri obroka na dan. Nedvosmisleno je da se za održavanje zdrave telesne težine u organizam ne sme uneti više kalorija nego što ih se potroši.

Zdrava ishrana ne uključuje samo "šta" jesti, nego i "kako".

"Apetit i sitost reguliše mozak, tačnije hipofiza", kaže nutricionistkinja Birgit Šram. Telo otpušta hemijske glasove koji mozgu govore da je hrane bilo dovoljno.

"Sporo jedenje olakšava mozgu da pokupi signal o osećaju sitosti koji mu organizam šalje", objašnjava Šram. Halapljivost za stolom čini suprotno.

"A žvakanje je priprema za probavu", dodaje Šram. "Komadići hrane treba da se razgrade u želucu i tankom crevu. Nije svejedno gutate li velike komade ili ih pre dobro sažvaćete".

Stručnjaci savetuju da se svaki komad hrane žvaće 15 do 30 puta. Za to, naravno, morate imati vremena. Zato Šram preporučuje 15 do 20 minuta za ručak, odnosno pet do osam minuta za sendvič.

Uz jelo je važno piti i dovoljno tečnosti. "To stimuliše proizvodnju probavnih sokova", kaže nutricionistkinja Manuela Martin.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.