Koliko će trajati zima: Mečka Goca prognozira

Izvor: N1 televizija, 14.Feb.2017, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko će trajati zima: Mečka Goca prognozira

Mečka Gordana, stanovnica beogradskog Zoološkog vrta i u sredu će na Sretenje, kao i svake godine do sada, prema narodnom verovanju, prognozirati da li će u Srbiju proleće stići ranije.

Goca će svojim ponašanjem predskazati da li će građani Srbije kao i stanovnici SAD, po prognozama njihovog nadaleko čuvenog mrmota Fila, na lepše vreme čekati još šest nedelja ili će ono stići brže nego što očekujemo.

Sutra bi Goca, na Sretenje, kada se po narodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << verovanju sreću zima i proleće, "oko polovine dana" trebalo da izađe iz brloga i potraži hranu, jer se zima bliži kraju, rekli su Beti u Beo Zoo vrtu.

Ako sutra bude sunčan dan i Goca se po izlasku iz jazbine uplaši svoje senke, pa se vrati nazad, verovanje kaže da će zima potrajati još šest nedelja, u suprotnom proleće će stići brže nego što očekujemo.

Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže "Sretenje obretenje".

Veterinari Zoo Vrta vole da kažu da je mečka Gordana odličnog zdravlja, ali da je za razliku od medveda u divljini nepouzdan meteorolog, zato što nije imala pravi zimski san.

Slična verovanja i predskazanja postoje širom sveta. Mediji najveću pažnju poklanjaju američkom Danu mrmota, koji se svake godine obeležava 2. febuara. Toga dana nekoliko hiljada građana okupi se u malom gradu Panksatoni u Pensilvaniji da bi videli šta će reći mrmot Fil. Praćenje Filovog izlaska iz jazbine postalo je društveni događaj davne 1887. godine.

Ove godine, ako je za verovati Filu, zima će još potrajati.

Nemci koji su verovali da jazavac predviđa vreme, običaj su kao doseljenici preneli u SAD, ali nažalost, u Pensilvaniji nije bilo jazavaca, pa je mrmot postao njegov dostojan zamenik.

Dan mrmota bio je i inspiracija za kultnu komediju sa Bilom Marejem iz 1993. godine.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

MEČKA GOCA DANAS NIJE IZAŠLA IZ JAZBINE: Spremite se za još 6 nedelja zime!

Izvor: Kurir, 15.Feb.2017, 09:33

...Za razliku od Goce, njena dva drugara - mrka medveda jesu što, ako je verovati starom srpskom narodnom verovanju, znači da zima neće još dugo! Ali oni, kažu u zoo-vrtu, nisu merodavni Goca je jedina koja je merodavna!..Naime, narod veruje da ako medvedi na Sretenje izađu iz svojih jazbina, ne...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.