Koliko će Kontea koštati Rencijeva podrška

Izvor: B92, 13.Jan.2021, 18:38

Koliko će Kontea koštati Rencijeva podrška

Italijanski premijer Đuzepe Konte se suočava sa izazovom za opstanak svoje vlade, jer koalicioni partner Mateo Renci preti da će mu uskratiti podršku.

U trenutku kada se Italija bori sa ponovnim oživljavanjem virusa i recesijom, i pokreće program masovnih vakcinacija, bivši premijer Mateo Renci nedeljama je kritikovao Konteove planove za korišćenje sredstava Evropske unije za oporavak od pandemije.

Ako Renci uskrati podršku svoje male stranke "Italija viva", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kontea čeka nekoliko nepoželjnih poteza, uključujući rekonstrukciju vlade, glasanje o poverenju u parlamentu ili će podneti ostavku.

Tada bi italijanski predsednik obavio razgovore sa političkim strankama kako bi utvrdio da li će tražiti od Kontea da pokuša da formira novu vladu, uspostavi tehničku vladu ili da raspiše nove vanredne izbore.

Poslednja opcija se smatra malo verovatnom, s obzirom na porast broja zaraženih koronavirusom.

Dva Rencijeva ministra u vladi bila su suzdržana prilikom glasanja kasno sinoć kada je vlada usvojila plan korišćenja pomoći EU. Renci je najavio da će kasnije danas održati konferenciju za medije.

On se suočio s kritikama o neodgovornosti, jer izaziva krizu vlade u trenutku kada se ona bori da zaustavi širenje virusa, vakciniše Italijane i sprečava dalji kolaps ekonomije.

Renci tvrdi da on samo radi ono što je najbolje za zemlju, a ne traži moć za sebe.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.