Kolekcija kolumni mladog novinara Marka Tvena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolekcija kolumni mladog novinara Marka Tvena

Stručnjaci sa Berklija sastavili su kolekciju kolumni koje je Mark Tven pisao kao mladi novinar u San Francisku.

U tekstovima autor romana "Avanture Toma Sojera" i "Avanture Haklberi Fina" šefa policije poredi sa psom koji juri svoj rep i optužuje gradske zvaničnike za raskalašnost.

"Ovo je bio poseban period u njegovom životu, kada je živeo u San Francisku", rekao je glavni urednik Mark Tven Projekta, Bob Hirst. "Slobodan je, nije opterećen brakom niti bilo čime >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << drugim i može otvoreno da kaže šta misli, što i čini. Te stvari su divno štivo za čitanje".

Tven je imao 29 godina kada je počeo da piše govoto dnevne kolumne za list Teritorijal Enterprajz" u Virdžinija Sitiju u Nevadi 1865. Mnoge priče koje je pisao izgubljene su u požaru ali su stručnjaci pročešljali arhive drugih listova sa zapada SAD i pronašli 110 kolumni napisanih 1865. i 1866.

Tven je u to vreme muku mučio sa svojom karijerom i nije bio siguran da se njegov humor može smatrati literaturom. U pismu bratu, Tven čak navodi da razmišlja o samoubistvu kako bi izbegao dugove ali se situacija promenila kada se 1866. preselio na Havaje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.