Koje mogućnosti pruža Humboltova stipendija

Izvor: RTS, 21.Dec.2015, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje mogućnosti pruža Humboltova stipendija

Humboltovu stipendiju za post-doktorske studije koriste naučnici širom sveta. Naši naučnici koji su koristili taj vid usavršavanja osnovali su Humboltov klub Srbije u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti pre 25 godina. Kažu da mladi ne znaju mnogo o mogućnostima koje Fondacija pruža, pa su obeležavajući jubilej još jednom podsetili na njenu osnovnu ulogu.
Do sada je Humboltovu stipendiju koristilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oko stotinu naših naučnika i profesora univerziteta. Tako je na primer, profesorki Mariji Gavrović Jankulović omogućila da se bavi molekularnom alergologijom.

Šef Katedra za biohemiju Hemijskog fakulkteta Marija Gavrović Jankulović rekao je da je Humboltovu stipendiju sama koristila u periodu 2005/6. godine i tom prilikom je boravila u istraživačkom centru Borstel blizu Hamburga.
"Nakon završenih postdoktorskih studija u Nemačkoj vratila sam se u Beograd nastavila saradnju sa tom grupom koja je rezultirala brojnim naučnim publikacijama u renomiranim naučnim časopisima", navela je Gavrović Jankulović.
Osnovni cilj je da se po isteku stipendije naučnici vrate u svoju zemlju i razvijaju nauku i međunarodnu saradnju. Iako je odabir kandidata izuzetno strog, tenutno je troje naših naučnika u Nemačkoj na usavršavanju.

"Želimo da ovom godišnjicom praktično krenemo dalje i da motivišemo što više naučnu saradnju, jer i kao što znate naša zemlja se nalazi u jako teškoj situaciji. Vrlo malo sredstava se izdvaja za nauku i saradnja sa Nemačkom donela bi brojne benefite i to nam je osnovni cilj našeg rada i postojanja", rekao je predsednik UO Humboltovog kluba Srbije Mirko Komatina.
Stipendije se dodeljuju četiri puta godišnje na osnovu naučnih dostignuća i preporuka profesora. A koliko se vodi računa ko će ući u ovaj naučni krug govori i podatak da je među Humboltovim stipendistima pedeset i dvoje Nobelovaca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.