Koja je simbolika naših običaja? VIDEO

Izvor: B92, 07.Jan.2019, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja je simbolika naših običaja? VIDEO

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar slave Božić – rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.

U pravoslavnom svetu, običaji se razlikuju, a svaki narod uneo je nešto iz svoje sopstvene tradicije.

Stefan Jovanović, teolog, veroučitelj u Petoj beogradskoj gimnaziji, objašnjava odakle smo mi pokupili naše običaje i koju simboliku oni imaju.

“Radostan sam što mi nemamo taj pravilnik, na taj način se čuva raskoš praznovanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jedan od osnovnih problema jeste računanje vremena, malo gledalaca zna. Po drevnom običaju, dan je počinjao, odnosno završavao zalaskom sunca. To znači da je novi dan počinjao praktično kada počne veče i to je nešto što smo mi danas potpuno izgubili. Drevni običaj je da dan počinje zalaskom sunca, odnosno večerom. Večera na Badnje veče je praktično svečana božićna trpeza, to malo ljudi zna”, rekao je on gostujući na Prvoj televiziji.

Opširnije u video-prilogu…

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Protojerej Stojanović: Božić prilika da čovek postane bolji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2019

Hrišćanski vernici, koji poštuju stari - Julijanski kalendar, danas slave jedan od dva najveća praznika - Božić, koji prema rečima protojereja Ljubivoja Stojanovića nosi poruku o tome kolika je ljubav Božija prema čoveku, jer i sam je postao čovek i predstavlja priliku da čovek postane bolji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.