Kod Paraćina našli 400 neeksplodiranih mina

Izvor: Mondo, 02.Jun.2013, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod Paraćina našli 400 neeksplodiranih mina

Pripadnici Rusko-srpskog odreda za humanitarno razminiranje "Emercom Deming", za dva meseca razminiranja Karađorđevog brda kod Paraćina pronašli su preko 400 neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS).

Među njima su i dve avionske bombe iz Drugog svetskog rata teške po 50 kilograma.

"Pretraženo je 120.000 kvadratnih metara zemljišta na kome je identifikovano, pronađeno i bezbedno otkopano preko 400 raznih vrsta NUS, uglavnom minobacačkih mina i artiljerijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << granata, raznih vrsta upaljača za mine, a pronađene su i dve avionske bombe zaostale iz Drugog svetskog rata teške po 50 kilograma", rekao je danas Tanjugu direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihajlović.

Sva pronađena NUS, poreklom su iz magacina Vojske Srbije koji je zapaljen 19. oktobra 2006. godine, napomenuo je Mihajlović, i istakao da se razminiranje radi na lokaciji neposrednoj uz zapaljeni magacin na kojoj se nalazi mnogo neeksplodioranih ubojitih sredstava.

Reč je o "Projektu za razminiranje na lokaciji Paraćin 5" površine 316.128 kvadratnih metara, potsetio je Mihajlović i napomenuo da razminiranje finanasira Vlada Ruske Federacije, preko Ruske državne agencije "Emericon", a radovi se obavljaju u skladu sa projektima Centra i međunarodnim standardima za humanitarno razminiranje.

Mihajlović je napomenuo da se Karađorđevo brdo pretražuje šest godina i da se NUS nalaze na još oko 2,5 miliona kvadratnih metara.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Kod Paraćina pronađeno 400 neeksplodiranih mina

Izvor: Akter, 02.Jun.2013

Za dva meseca razminiranja Karađorđevog brda kod Paraćina pronađeno je preko 400 neeksplodiranih ubojiti sredstava

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.