Kod Haife otkriven krstaški mač star oko 900 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2021, 16:42

Kod Haife otkriven krstaški mač star oko 900 godina

Mač za koji se veruje da je pripadao krstašu koji je išao u Svetu zemlju pre oko 900 godina, otkriven je u Sredozemnom moru, kod obala Izraela, zahvaljujući oštrom oku amatera ronioca.

Iako je mač optočen morskim organizmima, oštrica, drška i sečivo dugačko metar, bili su dovoljno vidljivi, nakon što je podvodno strujanje pomerilo pesak koji ga je prikrivao, preneo je Rojters.

Lokacija, prirodna uvala u blizini lučkog grada Haife, sugeriše da je služila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao sklonište za pomorce, rekao je Kobi Šarvit, direktor odeljenja za pomorsku arheologiju.

"Ovi uslovi su privlačili trgovačke brodove godinama, ostavljajući iza sebe bogata arheološka otkrića", izjavio je Šarvit.

Mač će biti stavljen na izložbu nakon što ga očiste i poprave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pronađen mač star 900 godina koji je pripadao krstaškom vitezu

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Okt.2021

Jedan ronilac je u Sredozemnom moru kod obala Izraela pronašao mač iz doba Krstaških ratova star 900 godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.