Koale ugrožene zbog rasta temperature

Izvor: Blic, 03.Okt.2013, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koale ugrožene zbog rasta temperature

Australijske koale mogle bi izumreti usled rasta temperature ukoliko se hitno ne preduzme akcija sadnje drveća koje ove životinje koriste kao skloništa i hranu, naglašava se u novoj studiji.

Vođa istraživanja Metju Krouter sa Uiverziteta u Sidneju rekao je da je 40 koala praćeno satelitom u periodu od tri godine u Novom Južnom Velsu, kako bi se utvrdile njihove navike.

Naučnici su zaključili da su velika, zrela drveća sa gustim krošnjama ključna za opstanak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovih životinja, posebno u slučaju ekstremnih događaja, poput požara i toplotnih talasa.

“Naše istraživanje je pokazalo da se koale sklanjaju preko dana na različite vrste drveća, dok noću jedu eukaliptus. Utvrdili smo da koale traže veća drveća, sa gušćom krošnjom, ako je dan topliji, kako bi lakše podnijele te temperature”, izjavio je Krouter, prenio je AFP.

On je rekao da je jedna četvrtina praćenih životinja uginula tokom toplotnog talasa 2009. godine.

“Osiguravanje dovoljno hrane u staništu i zaštita koala od grabljivaca nisu dovoljni da bi se osigurao njihov opstanak”, rekao je ovaj stručnjak.

Prema podacima neprofitne grupe Klimatski savet, ovaj septembar je bio najtopliji u Australiji od kada se meri temperatura.

Klimatski savet je saopštio da bi 2013. godina mogla da bude najtoplija godina u Australiji od kada se vodi arhiva i da će premašiti rekord postavljen 2005. godine.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Australijskoj koali preti izumiranje!

Izvor: Press, 03.Okt.2013

Metju Krouter sa Univerziteta u Sidneju, koji je tokom tri godine pratio 40 koala u australijskoj državi Novi Južni Vels, kako bi proučio njihovo stanište i način ishrane, navodi da ove životinje provode dan u velikom drveću čije ih krošnje štite od suca i šumskih požara. .."Naše istraživanje...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.