Ko su naše gospođe ministarke

Izvor: B92, 02.Nov.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su naše gospođe ministarke

Beograd -- Žene srpskih funkcionera i same "našle" posao u državnoj upravi. Tako su supruge postale PR-ovi, šefice kabineta..., piše "Blic".

Talj list pokušao je da napravi fotorobot žena udatih za funkcionere u Srbiji. Prema njima, ona bi izgledala ovako: mlada, lepa, zaposlena u javnom preduzeću ili državnoj upravi, ima platu veću od muža ministra.

Iako ih sve ne treba "trpati pod isti koš", list ipak dodaje da senka pada na sve jer nema jasnih kriterijuma po kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se zapošljavaju na dobro plaćene funkcije, nema javnih konkursa, dok je imovina privilegovanih žena nedostupna za javnost. Ostaje stoga pitanje šta ih je dovelo do direktorskog mesta ili do pozicije šefice kabineta generalnog direktora - muž, stranka ili nešto treće.

Jovana Marković, supruga ministra Milana Markovića, zaposlena je kao šefica kabineta generalnog direktora "Pošta Srbije". Ona je za "Blic" rekla da ne želi da odgovara na takva pitanja, "jer je ona obična osoba koja samo radi svoj posao. Ali, prema "Blicu", njena plata iznosi više od muževljeve ministarske, odnosno Jovana Marković ima platu od 132.558 dinara, bez bonusa.

Supruga ministra Slobodana Milosavljevića, Katarina, kaže da su bile veće uredničke plate na RTS-u nego one u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo, u koje je prešla. Ona je za "Blic" otkrila da je njena plata 155.000 dinara. Ona je takođe rekla da je na poziciju portparolke Direktorata došla pre nego što je njen suprug postao ministar.

Jedna od "gospođa ministarki", koja, kako piše beogradski list, nije dokazala da joj karijera nije vezana za muževljevu jeste i supruga nekadašnjeg potpredsednika vlade Mlađana Dinkića. Ona je napustila Ministarstvo finansija da joj muž ne bi bio šef i prešla u Kancelariju za pridruživanje EU, gde kao državna službenica prima platu od sedamdesetak hiljada dinara.

U "Blicu" se pita i da li je struka, stranka ili suprug na mesto zamenika direktora Beogradskog sajma doveo Mariju Srećković, ženu ministra za dijasporu.

"Takođe, Marija Laganin, supruga direktora Siepe, agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, bila je zaposlena u Ministarstvu telekomunikacija kada je njen suprug Božidar došao na mesto savetnika ministarke Jasne Matić. Tu se upoznali, venčali i onda je državni sekretar Laganin prešao na bolje plaćeno mesto direktora državne agencije i jedan je od retkih bolje plaćenih muževa s platom od 217.000 dinara", piše "Blic".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.