Ko su kandidati za novog predsednika Slovenije

Izvor: B92, 28.Sep.2017, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su kandidati za novog predsednika Slovenije

Ljubljana -- U ponoć istekao rok za prijavu kandidata za predsedničke izbore, koji će u Sloveniji biti održani 22. oktobra. Na listi Pahora, pet žena i dva gradonačelnika.

Aktuelni predsednik Slovenije Borut Pahor se smatra apsolutnim favoritom, a jedina dilema je da li će pobedu odneti već u prvom krugu ili će morati da ide u drugi krug.

Osim Pahora, kandidati su iz Slovenačke narodne stranke SLS, Suzana Lara Krause, Ljudmila Novak, predsednica opozicione Nove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Slovenije (NSI), kandidatkinja Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše je evroparlamentarka Romana Tomc, kandidatkinja Stranke modernog centra (SMC) premijera Mira Cerara je aktuelna ministarka obrazovanja Maja Makovec Brenčič, a penzionisanu učiteljicu Angelce Likovič podržava konzervativna vanparlamentarna stranka Glas za decu i porodicu.

Među konkurentima aktuelnog predsednika Pahora su i dva lokalna plitičara - gradonačelnik Kopra Boris Popovič i gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec.

Popović je, prenose mediji, vrlo popularan u svom gradu, ali se za njim vuku političke i pravosudne afere, ne daju mnogo izgleda za dobijanje većeg broja glasova, dok neki misle da bi upravo Šarec mogao biti Pahorov konkurent u drugom krugu izbora ako do njega dođe.

Reč je o uspešnom načelniku gradića blizu Ljubljane koji kaže da je došlo vreme da politiku u svoje ruke preuzme mlađa generacija političara.

Ankete predviđaju da bi on mogao da dobije najviše podrške među glasačima posle Pahora, ali mu kao glavnu slabost pripisuju relativno političko neiskustvo u odnosu na aktualnog predsjednika koji se politikom profesionalno i aktivno bavi već 30 godina, a bio je na svim najvažnijim funkcijama u državi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.