Ko su dobitnici Zelenog i Crnog lista?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2020, 10:46

Ko su dobitnici Zelenog i Crnog lista?

Akciju "Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine", najveću i najstariju ekološku akciju u Srbiji, već dvanaestu godinu zaredom organizuju Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine kada se proglašavaju dobitnici priznanja "Zeleni i crni list”.

Cilj akcije, koju su pre 38 godina pokrenuli ekološki magazin "Čekajući vetar" Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha Srbije, je unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine kroz nagrađivanje pojedinaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i organizacija koje najviše brinu ili, s druge strane, najviše zagađuju životnu sredinu.

Kao predlagači mogu učestvovati pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije, a svojim predlozima, u akciji "Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine" učestvuje i veliki novinarski žiri, sastavljen od novinara ekoloških rubrika štampanih, elektronskih i internet medija iz cele Srbije.

Nakon razmatranja svih prispelih predloga, žiri je doneo odluku da su dobitnici ovogodišnjih priznanja "Zeleni list" Nikola Popović, student - prodekan Šumarskog fakulteta u Beogradu - za aktivno učešće u brojnim ekološkim akcijama, "Eko kurir", udruženje za dostavljanje pošiljki iz Novog Sada - za odgovorno ponašanje prema životnoj sredini, Dejan Milošević, urednik portala "Prvi prvi na skali" iz Kragujevca - za dugogodišnju borbu protiv GMO kroz informisanje i ekološke akcije, Udruženje "Sačuvajmo naš parkić" i udruženje "Za zaštitu ustavnosti i zakonitosti" iz Beograda - za višemesečnu istrajnu borbu za opstanak zelene površine na Banovom brdu.

Dobitnik je i Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade iz Bačke Palanke - za dve decenije ekološke edukacije kroz pozorišnu umetnost, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu iz Beograda - za promovisanje vladavine prava u oblasti životne sredine, Marina Drndarski, nastavnica biologije u osnovnoj školi "Drinka Pavlović" iz Beograda - za vrhunske rezultate u obrazovanju mladih ekologa, Ekološki pokret iz Odžaka i organizacija "Da sačuvamo Vojvodinu" iz Tovariševa - za ostvarenu promenu sudske prakse u oblasti zaštite životne sredine.

"Zeleni list" pripao je i Draganu Gmiziću, novinaru iz Novog Sada - za hrabre dokumentarne filmove o problemima u životnoj sredini, kao i Milji Vukoviću, administratoru fejsbuk stranice "Divlji Beograd" i "Za manje smeća i više sreće" iz Beograda - za aktivno promovisanje važnosti životne sredine u novim medijima.

Proglašeni su i dobitnici "Crnog lista" koji je ove godine pripao Opštini Bačka Topola - za veliku količinu otpadnih voda i klaničnog otpada i dve decenije nekažnjenog zagađivanja reke Krivaje koje proizvode industrija mesa, klanica živine i fabrika za preradu klaničkog otpada u Bačkoj Topoli, što je dovelo do zagađenosti vode, vazduha i celokupne životne sredine u ovoj opštini.

Zbog velike količine otpada Krivaja je postala mrtva reka i najveća površinska kanalizacija Bačke, ugrožavajući zdravlje stanovnika, ne samo Bačke Topole, nego i Bajše, malog Iđoša, Feketića, Srbobrana i Lovćenca.

Priznanja će biti uručena u četvrtak 11. juna na svečanosti u Sremskim Karlovcima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dejan Milosevic (PRVI PRVI NA SKALI, Kragujevac) medju dobitnicima priznanja Zeleni list

Izvor: PrviPrviNaSkali.com, 04.Jun.2020

Ekoloska akcija Trazimo zagadjivaca godine i zastitnike zivotne sredine .DOBITNICI PRIZNANJA ZELENI I CRNI LIST .Akciju Trazimo zagadjivaca i zastitnike zivotne sredine, najvecu i najstariju ekolosku akciju u Srbiji, koju su pre 38 godina pokrenuli ekoloski magazin cekajuci vetar Radio Beograda 2 i...

Nastavak na PrviPrviNaSkali.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.