Ko je ko u novoj vladi

Izvor: Blic, 23.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je ko u novoj vladi

Lista „Za evropsku Srbiju" i koalicija oko SPS raspodelili su resore u budućoj vladi Srbije, tako da je preostalo samo još da se objavi da je vlada formirana. To bi moglo da se dogodi već u četvrtak, saznaje „Blic" u vrhu koalicije „Za evropsku Srbiju". Lider DS Boris Tadić sinoć je trebalo da odluči ko je mandatar i birao je između dva kandidata Mirka Cvetkovića i Vuka Jeremića. Danas je od 16 časova održana sednica Skupštine Srbije, ali na njoj nije bilo odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o predsedniku parlamenta.



Mirko Cvetković i Vuk Jeremić su juče u trci za premijera bili bukvalno izjednačeni, mada pouzdani izvor „Blica" iz koalicije ZES tvrdi da je dosadašnji ministar finansija verovatnija opcija. Ipak, niko nije mogao sa sigirnošću unapred da potvrdi za koga će se lider DS na kraju opredeliti. Izvori bliski SPS za „Blic" takođe kažu da je izvesniji izbor Cvetkovića.

Resori su načelno podeljeni između liste ZES i SPS, međutim još nije sve precizirano unutar koalicije oko DS. Ostalo je sporno Ministarstvo trgovine, na čijem čelu DS vidi Slobodana Milosavljevića, ali je za taj resor zainteresovan i SPO. Takođe, još je ostalo otvoreno pitanje evropskih integracija. U okviru liste „Za evropsku Srbiju" nisu ni personalna pitanja do kraja precizirana.

Nova parlamentarna većina biće potvrđena izborom novog predsednika Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović iz redova socijalista. U SPS su isprva planirali da na to mesto bude postavljen predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić međutim, kako socijalisti u budućem parlamentu očekuju žestoke napade SRS i DSS odlučeno je da Ružić bude šef odborničke grupe kako bi vodio unutar parlamentarnu borbu. Glavni odbor Socijalističke partije Srbije prihvatio je juče predlog predsedništva da ta stranka formira Vladu Srbije sa partijama okupljenim oko Demokratske stranke.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić potvrdio je juče da će predstavnik te partije biti predsednik Skupštine Srbije.

On je dodao da na Glavnom odboru nije bilo reči o formiranju gradske vlasti Beograda.

Sednica Skupštine trebalo bi da bude prekinuta odmah nakon izbora predsednika jer još nisu određeni potpredsednici niti članovi skupštinskih odbora. Prema prvim najavama Administrativni odbor i Odbor za bezbednost će voditi neko od poslanika opozicije, a oni čiji je rad vezan za EU biće raspoređeni unutar buduće skupštinske većine. Po poslovniku Đukić Dejanović ima pravo da odnmah prekine sednicu, ali i da zakaže novo vanredno zasedanje. Na dnevnom redu naredne sednice bi već mogli da se nađu predlozi za formiranje nove vlade i ratifikacije sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i energetskog sporazuma sa Rusijom. Portparol DSS Andreja Mladenović najavio je juče prekompoziciju poslaničkog kluba te stranke, u koji bi, kako je rekao trebalo da uđu i neki visoki funkcioneri DSS. Prema saznanjima „Blica" reč je o kadrovima koji su bili planirani za visoke državne funkcije, tako da će se među poslanicima naći odlazeći ministari Slobodan Samardžić i Zoran Lončar.

- Siguran sam da će DSS biti izuzetno jaka opozicija i da ovima koji budu formirali vladu neće biti lako da vladaju - rekao je Mladenović. On nije rekao da li će Koštunica biti poslanik u novom parlamentu, ali je naglasio da dosadašnji premijer „neće ići u penziju".

Preostale još dve-tri kadrovske dileme

Premijer

Mirko Cvetković

Zamenik premijera i ministar MUP

Ivica Dačić

Potpredsednici vlade

Mlađan Dinkić (i ministar ekonomije) i Jovan Krkobabić

Ministar spoljnih poslova

Vuk Jeremić

Ministar odbrane

Dragan Šutanovac

Ministar finansija

Janko Guzijan

Ministar pravde

Dušan Petrović

Ministarstvo za evropske integracije

Oliver Dulić (* ministarstvo ili potpredsednička funkcija)

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Milan Marković

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Saša Dragin

Ministar za regionalni razvoj

Bajram Omeragić

Ministar rudarstva i energetike

Dušan Bajatović

Ministar za infrastrukturu

Milutin Mrkonjić

Ministar za NIP

Verica Kalanović

Ministar za telekomunikacije

pripada G17 plus

Ministar trgovine i usluga

DS ili SPO

Ministar za rad i socijalnu zaštitu

Rasim Ljajić

Ministar nauke

Petar Škundrić

Ministar za zaštitu životne sredine

pripada DS-u

Ministar prosvete

Žarko Obradović

Ministar sporta i omladine

Snežana Samardžić

Ministar kulture

Goran Paskaljević ili Nebojša Bradić

Ministar zdravlja

Tomica Milosavljević

Ministar za dijasporu

pripada DS

Ministar za KiM

SPS ili se ukida

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada dogovorena, Socijalistima dato previše?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Jun.2008

Kako Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje, sastav Vlade Srbije koji su dogovarali lista “Za evropsku Srbiju” i koalicija okupljene oko Socijalista je praktično određen. Mišljenja su podeljena oko toga da li je lider demokrata Boris Tadić dao previše Socijalistima.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Demokrate "kroje kapu"

Izvor: Deutsche Welle, 24.Jun.2008, 16:37

Lista "Za evropsku Srbiju" i koalicija oko SPS raspodelili su resore u budućoj Vladi Srbije, tako da je preostalo samo još da se objavi da je Vlada formirana. Dinkić je najavio da će u četvrtak da otpočne izbor Vlade.

Nastavak na Deutsche Welle...

Dulić ministar za ljudska prava?

Izvor: B92, 03.Jul.2008, 03:37

Beograd -- Posle odluke da u novoj vladi ipak postoji i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, DS se suočava s problemom da nema rešenje za prvog čoveka tog ministarstva... List Danas piše da će to mesto pripasti DS-u, iako je DS ranije bio spremna da ga se odrekne u korist Mađarske koalicije....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.