Ko je Pit Butidžidž?

Izvor: B92, 06.Feb.2020, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je Pit Butidžidž?

Među predstavnicima američkih demokrata koji se nadmeću za mesto kandidata za predsednika SAD posebnu pažnju medija privlači Pit Butidžidž (38).

On svoju kampanju gradi na ideji smene generacija u Beloj kući.

Do pokretanja svoje kampanje za predsedničkog kandidata u januaru 2019. Butidžidž je bio relativno nepoznat gradonačelnik u državi Indijani, u gradu Saut Bend sa tek nešto više od 100.000 stanovnika, prenosi Njujork tajms.

Školovao se na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Harvardu a zatim na Oksfordu zahvaljujući stipendiji, a potom je bio obaveštajni oficir u rezervnim snagama Mornarice i konsultant u firmi Makinsi.

Butidžidž je u politiku ušao početkom 2017. kada se, doduše neuspešno, kandidovao za mesto predsednika Demokratskog nacionalnog komiteta.

Kao najmlađi među demokratskim kandidatima za predsednika SAD, obećava da bi izgradio most ka novoj eri američke politike.

Izdvaja se i kao prvi kandidat koji se zalaže za povećanje broja sudija u Vrhovnom sudu SAD, a pokazao se i kao jedan od najveštijih u prikupljanju sredstava u kampanji.

Prema pisanju Njujork tajmsa, ono po čemu se još Butidžidž razlikuje od ostalih kandidata u trci je i to što je prvi koji se otvoreno deklarisao kao homoseksualac i takođe prvi koji planira da se direktno sa pozicije gradonačelnika preseli u Belu kuću.

Butidžidž se 2018. venčao sa svojim partnerom Čejstenom Glezmanom, nastavnikom iz Mičigena, koji je od tada postao veoma aktivan u njegovoj kampanji, prikupljajući sredstva i nastupajući na događajima širom SAD promovišući Butidžidžovu kandidaturu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ko je Pit Butidžidž, pretendent za predsjednika SAD

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Feb.2020

NJUJORK - Među predstavnicima američkih Demokrata koji se nadmeću za mjesto kandidata za predsjednika SAD posebnu pažnju medija privlači Pit Butidžidž (38), koji svoju kampanju gradi na ideji smjene generacija u Bijeloj kući.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.