Knjižara Geca Kon spomenik kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjižara Geca Kon spomenik kulture

BEOGRAD - Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici na predlog Ministarstva kulture odluku da kuću izdavača i knjižaru Gece Kona u Beogradu proglasi za spomenik kulture.

Odlukom Vlade su utvrđene su i mere zaštite spomenika kulture, kojima se propisuje očuvanje autentične namene lokala u prizemlju u funkciji knjižarske delatnosti.

Odlukom se propisuje i da enterijer bude sačuvan u meri u kojoj je to moguće, vraćanjem autentičnih elemenata koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nedostaju, kao i da u prostoru knjižare bude obezbeđeno i memorijalno mesto sa akcentom na ličnost i delo Gece Kona.

Novi vlasnik knjižare će biti u obavezi da očuva izgled objekta. Zabranjeno će biti postavljanje klima uređaja na uličnu fasadu, instaliranje gromobranskih uređaja i uređaja za zaštitu od požara, kao i izvođenje radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture.

Odluka je rezultat inicijative koju su krajem decembra prošle godine pokrenuli ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar kulture Nebojša Bradić.

Svedočanstvo razvoja Beograda

Spomenik kulture, kao mesto koje se vezuje za ličnost i delovanje Gece Kona, jednog od najznačajnijih kulturnih i prosvetnih poslenika i mesto okupljanja vodećih intelektualaca toga vremena, predstavlja važno svedočanstvo uspo¬na kulturnog i društvenog života Beograda između dva svetska rata.

Otkupio Greca Kon 1932.

Spomenik kulture sagrađen je 1928. godine za braću Petra i Milovana Matića, prema projektu arhitekte Radoslava Todorovića.

Godine 1932. od prvobitnih vlasnika kuću je otkupio Geca Kon i u njoj otvorio knjižaru pod nazivom „Izdavačka knjižarnica Gece Kona", koja je postala jedna od najbolje snabdevenih trgovina te vrste na Balkanu.

Spomenik kulture nalazi se u okviru Knez Mihailove ulice koja je, odlukom Skupštine SR Srbije 1979. godine, utvrđena za prostornu kulturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.