Ključna je primena dogovora s Beogradom

Izvor: B92, 19.Nov.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ključna je primena dogovora s Beogradom"

Predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker je pohvalio kosovskog premijera Isu Mustafu za predanost dijalogu i dogovorima s Beogradom.

On je naglasio da je “tu takođe ključna primena” sporazuma.

Junker se Mustafom sastao da bi “razmenio mišljenje o stanju uzajamnih odnosa (EU-Kosovo),kao i o najnovijem razvoju situacije na Kosovu”, rekla je agenciji Beta Junkerova predstavnica za štampu Nataša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Berto (Natasha Bertaud).

Mustafa je je u razgovoru s predsednikom EK, po rečima portparolke Berto, “ukazao na napore da se povrati normalan rad parlamenta” u Prištini i “obojica su bili saglasni da političke razlike mogu biti rešavane jedino političke razgovore u skupštini, a ne nasiljem sa političkim ciljem”.

“Predsednik EK je pohvalio premijera (Mustafu) za predanost dijalogu uz posredovanje EU u cilju normalizacije odnosa između Prištine i Beograda, kao i odlukama donesenim s tim u vezi”, prenela je Nataša Berto.

Junker je stavio do znanja da je “tu ključno takođe sprovođenje na delu” dijaloga i tih odluka.

Predsednik EK i premijer Mustafa su “razmenili mišljenje i o izbegličkoj krizi i naporima da se suzbije terorizam”.

Junker je kosovskom premijeru čestitao na nedavnom potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU, naglasivši da će to podstaći kosovsku ekonomiju.

Čelnik izvršnog tela EU je podvukao da se na Kosovu “s ciljem da se izvuče što veća korist, napori moraju usredsrediti na primenu ŠP, kao i na dalji napredak u ključnim reformama, na koje je ukazano u nedavnom godišnjem izveštaju Evropske komisije”.

EK je u izveštaju posebno naglasila nužnost temeljitih reformi na polju vladavine zakona, pravosuđa, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala, kao i uspostavljanja tržišne privrede, za koje je rečeno da je “u vrlo ranoj fazi”.

Predstavnica za štampu Berto je dodala da su Junker i Mustafa takođe razgovarali o dijalogu EU-Kosovo o viznoj liberalizaciji i “predsednik Junker je rekao da je tu ostvaren važan napredak, ali da još ostaje posla koji treba da se uradi”.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.