Klinton lobira za nezavisno Kosovo

Izvor: RTS, 05.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinton lobira za nezavisno Kosovo

Bivši američki predsednik Bil Klinton, austrijski diplomata Albert Rohan i nekadanji član Trojke Kontakt grupe za Kosovo, nemački diplomata Volfgang Išinger će lobirati da preostale zemlje priznaju nezavisnost Kosova, piše danas "Koha Ditore".

Kosovski dnevni list "Koha Ditore" objavio je da će bivši američki predsednik Bil Klinton, kao i pomoćnik nekadašnjeg specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija, austrijski

diplomata Albert Rohan te nekadanji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << član Trojke Kontakt grupe za Kosovo, nemački diplomata Volfgang Išinger uložiti napore obećao da će lobirati u Indoneziji za priznavanje kosovske nezavisnosti.

Klinton je obećao da će lobirati u Indoneziji za priznavanje kosovske nezavisnosti, navodi se u članku.

Pored Indonezije, Klinton je obećao priznanje nezavisnosti Kosova i od drugih država.

Pozivajući se na izvore iz kosovske vlade, "Koha Ditore" piše da Ahtisari nije direktno uključen u proces lobiranja, ali da će Rohan, njegov nekadanji savetnik, biti "ambasador" koji će lobirati za Kosovo.

List piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da će i Išinger lobirati za kosovsku nezavisnost.

Pomoćnica ministra spoljnih poslova Kosova Fljora Čitaku izjavila je da je kosovska vlada označila zemlje u kojima je potrebno i dalje lobirati.

Čitaku je za "Koha Ditore" dodala da nova strategija kosovske vlade podrazumeva traženje pomoći prijatelja koji žive van Kosova.

"Ne mogu reći imena ljudi koji će nam pomagati, ali jedno je sigurno - imamo prijatelje koji su spremni da pomognu", rekla je Čitaku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.