Klinton i Eštonova doputovale u Beograd

Izvor: Blic, 30.Okt.2012, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinton i Eštonova doputovale u Beograd

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton doputovale su desetak minuta pre 16,00 časova u Beograd, gde će, kako je ranije saopšteno, ohrabriti srpske zvaničnike da nastave dijalog sa Prištinom i sprovedu konkretne korake koje će omogućiti napredak Srbije na putu ka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU. Visoke zvaničnice dočekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić.

Posetu državne sekretarke SAD Hilari Klinton i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton Beogradu obezbeđivaće 4.000 policajaca, izjavio je pomoćnik direktora policije Srđan Grekulović, navodeći da će u vreme prolaska gostiju pojedine ulice biti zatvorene za saobraćaj.

Državna sekretarka SAD i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost će održati zajednički sastanak sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem.

Grekulović je rekao da će već po sletanju na aerodrom na bezbednosti gostiju raditi naše specijalne jedinice, koje će biti angažovane do odlaska gostiju i da će se obezbeđivati cela deonica trase i prostor oko Palate Srbija za vreme posete.

Pripreme za ovu posetu, kako je rekao, počele još pre pet dana, kada su došle kolege iz SAD zadužene za bezbednost državne sekretarke i da su to policajci iz službe FBI.

On je kazao da su preduzete sve mere i angažovan dovoljan broj policajaca za obezbeđenje prostora na kome će se obaviti poseta i trase kretanja od aerodroma do Palate Srbija.

Grekulović je najavio da će trase od autoputa od Aerodroma "Nikola Tesla" do Palate Srbija, odnosno do Beogradske Arene i od Arene do Palate biti zatvorene u određenom intervalu između 15.30 i 16 sati i da će to najverovatnije biti oko 16 sati.

U vreme prolaska kolone, oko 15 minuta biće zatvorene za saobraćaj obe trake autoputa, i ona od aerodroma ka gradu i od grada ka aerodromu, najavio je Grekulović za TV "Pink".

Dačić podvlači "crvenu liniju"

Imamo svoju crvenu liniju, a ona glasi da nema priznanja nezavisnosti Kosova. Za svaki problem spremni smo da ponudimo praktične moduse, prenosi za „Blic“ premijer Ivica Dačić osnovnu poruku koju će danas uputiti državnoj sekretarki SAD Hilari Klinton i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

- To je ono što će biti suština dijaloga. Ali, očekujemo i da konstruktivni stavovi Srbije budu praćeni ubrzanjem evropskih integracija Srbije - ističe Dačić za „Blic“.

Dve visoke funkcionerke SAD i EU posle Sarajeva na svojoj balkanskoj turneji danas dolaze u Beograd, a potom putuju za Prištinu. Osnova razgovora biće podrška nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Sastanku u Beogradu prisustvovaće, osim premijera Dačića i predsednik Tomislav Nikolić i njihovi saradnici. Premijer za „Blic“ kaže da na sastanku neće biti izneti „nikakvi nezgodni uslovi“ i da niko ne ucenjuje vlasti u Beogradu da priznaju nezavisnost Kosova.

Zgrada Vlade Srbije

Prema saznanjima „Blica“, osnovne teme političkog dijaloga Beograda i Prištine određuje Brisel.

Okvirno, teme dijaloga su predstavljene na prvom neformalnom sastanku premijera Dačića i premijera privremenih institucija Kosova Hašima Tačija.

Juče niko nije mogao sa sigurnošću da tvrdi, ali nije isključeno da listu tema Eštonova i zvanično preda Beogradu i Prištini.

Teme dijaloga

Teme političkog dijaloga su: pitanje paralelnih institucija na severu Kosova, ali i šta Priština nudi za teritoriju većinski naseljenu Srbima. Iako već postoji zahtev i EU i SAD da se „razmontiraju“ institucije na severu, prema saznanjima „Blica“ - od narednog sastanka očekuje se da se načelno dogovore da se učini transparentnim finansiranje institucija na severu.

Za sada nisu poznati modeli, ali nije isključeno da rešenje bude da iznos koji ide iz Beograda bude poznat i Prištini. Time bi se sprečile zloupotrebe budžeta i Srbije i Kosova. SAD su dale podršku Tačiju time što mu je obezbeđena većina u kosovskoj skupštini, ali zato se u pregovorima od njega očekuje „inventivno rešenje za sever Kosova“.

Panorama Prištine

Brisel i SAD očekuju i konkretne pomake kada je reč o integrisanom upravljanju administrativnom linijom i u rešenju ovog pitanja čekaju se konkretni potezi Beograda.

Kancelarije za vezu

Tema političkog nivoa razgovora jeste način učešća Kosova i na međunarodnim skupovima, a ne samo regionalnim, i za model ovog rešenja biće saslušan prvo Beograd. Moguće je da jedan od predloga bude i da se formiraju kancelarije za vezu u Beogradu i Prištini.

Na sastanku sa Klintonovom i Eštonom biće osim premijera i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Izvor „Blica“ kaže da u jednom trenutku podršku pregovorima treba da pruži i Nikolić. Brisel i SAD insistiraju na utvrđivanju platforme iza koje stoji ceo državni vrh, čime se obezbeđuje široka podrška. Otuda se očekuje i da Skupština do kraja godine usvoji dokument u kome će osim platforme biti istaknuta i dobra volja za pregovore.

Povezane vesti: Hilari Klinton doputovala u Sarajevo Naši protestovali zbog dolaska Hilari Klinton, radikali najavili demonstracije U Beograd već stigli agenti FBI koji će čuvati Hilari Klinton i Ketrin Ešton Kirbi: Poseta Hilari Klinton i Ketrin Ešton nije pritisak Dačić: Nikolić na razgovoru sa Klinton i Ešton

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klintonova i Eštonova stigle u Beograd

Izvor: Vesti-online.com, 30.Okt.2012

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton doputovale su desetak minuta pre 16,00 časova u Beograd, gde će, kako je ranije saopšteno, ohrabriti srpske zvaničnike da nastave dijalog sa Prištinom i sprovedu konkretne korake koje će omogućiti napredak Srbije...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.