Klimatske promene prete i zemljama Mediterana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2019, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimatske promene prete i zemljama Mediterana

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, na 13. zasedanju Parlamentarne skupštine Mediterana, koja se održava u Beogradu, rekao je da na nema značajnijih tema koje opterećuju čovečanstvo od zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena i naglasio spremnost i posvećenost Srbije nacionalnim i međunarodnim ciljevima u borbi protiv klimatskih promena.

„Ovaj skup će dodatno osnažiti politički dijalog i razumevanje između naših država članica i građana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podstičući zajedničke napore da ojačamo regionalnu saradnju u pitanjima od vitalnog interesa, a koja ne poznaju granice smanjenje zagađenja voda, vazduha, zemljišta i prirodnih resursa", rekao je Trivan, saopštilo je resorno ministarstvo.

Trivan je ukazao da ovakvi skupovi obezbeđuju kontinuitet u saradnji, a osim jačanja međusobne saradnje mediteranskih zemalja, oni svakako koriste i unapređenju saradnje sa EU i međunarodnim organizacijama koje se bave životnom sredinom, pre svega UN.

Ministar je ukazao i da je Mediteran jedna od oblasti koja se najbrže zagreva na Zemlji.

„Jugoistočna Evropa i Mediteran spadaju u oblasti u kojima je potpuno očigledno da se klima menja. Međuvladin panel o promeni klime potvrdio je u svom poslednjem izveštaju da će se mediteranski ekosistemi promeniti u stanje nezabeleženo u poslednjih 10.000 godina, osim ako se porast temperature ne ograniči na 1,5 stepeni. Toplija i sušna leta u južnim zemljama dovešće do češćih suša, šumskih požara i gubitka divljih staništa. Klimatske promene takođe ozbiljno prete turističkoj industriji u zemljama ovog regiona", rekao je Trivan.

Ministar je najavio i da će ove godine biti izrađena prva nacionalna Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom čime je započeto uspostavljanje strateškog i političkog okvira borbe protiv klimatskih promena odnosno niskougljeničnog razvoja na ekonomski isplativ način.

U okviru Strategije biće identifikovane prioritetne mere smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. i 2050, rekao je Trivan.

Ukazujući na posvećenost problemima životne sredine on je naglasio da Srbija u ovoj oblasti pored strateškog, po prvi put uspostavlja i zakonodavni okvir borbe protiv klimatskih promena. Naime, do sredine ove godine planirano je usvajanje Zakona o klimatskim promenama kojim će biti uspostavljen sistem za ublažavanje klimatskih promena i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, u skladu sa obavezama u procesu pristupanja EU i obavezama prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazumu iz Pariza.

Glavne teme 13. zasedanja Parlamentarne skupštine Mediterana, organizacije koja okuplja mediteranske države Evrope, Afrike i Bliskog istoka, pored izazova klimatskih promena, su borba protiv terorizma, politika bezbednosti, podrška malim i srednjim preduzećima, pitanje migracije i ljudska prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.