Kliks: Na pomolu nova blamaža BiH

Izvor: B92, 19.Jun.2019, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kliks": Na pomolu nova blamaža BiH

Za Bosnu i Hercegovinu na pomolu je nova blamaža na međunarodnom planu, piše sarajevski portal "Kliks".

Naime, ukoliko do sledeće sedmice, kada zaseda Parlamentarna skupština Saveta Evrope, BiH ne imenuje svoju delegaciju, ona neće učestvovati u radu ove institucije.

Prema svemu sudeći, navodi portal, takav će se scenario i desiti s obzirom na totalnu blokadu kada je reč o zakonodavnoj vlasti BiH.

Nakon konstitutivne sednice od 6. decembra ovaj dom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije održao nijednu sednicu. Takođe, nisu formirane ni parlamentarne komisije, a zbog blokada kod formiranja vlasti.

S druge strane, Parlamentarna skupština Saveta Evrope je već izvesno vreme BiH gledala kroz prste kada je reč o imenovanju nove delegacije, nakon održanih izbora u oktobru 2018. Prvobitno je postavljen rok do aprila pa onda do juna, odnosno do naredne sedmice.

Razlog za ovaj poziv leži u inicijativi za rešavanje višegodišnjeg spora između Ruske Federacije i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i sprečavanju eventualnog izlaska Rusije iz Saveta Evrope, ali se pri tome i BIH, igrom slučaja, ukazala vanredna prilika za popravni ispit, dodaje portal.

Naime, na osnovu te odluke komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope zadužen za utvrđiivanje pravila procedure omogućio je Rusiji i BiH da predlože mandate članova svojih delegacija na potvrđivanju u junu.

Ako ne pošalje svoju delegaciju, BiH će propustiti priliku da učestvuje u izboru za generalnog sekretara i verovatno priliku da učestvuje u zasedanjima ove godine, ali to ne znači da BiH neće učestvovati u radu Saveta Evrope, rekli su za "Kliks" izvori iz Saveta Evrope.

"Ipak, njen će uticaj na ukupan rad biti znatno umanjen, a neće moći ni uticati na izbore zvaničnika Saveta Evrope i sudija Suda za ljudska prava", rečeno je za "Kliks".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.