Kitarović: Slovenija ugrozila međunarodno pravo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2017, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kitarović: Slovenija ugrozila međunarodno pravo

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović stala je iza izjava premijera Andreja Plenkovića, čiji je nastup u Ujedinjenim nacijama, u kome je govorio o arbitraži sa Slovenijom, doveo do otkazivanja posete slovenačkog premijera Zagrebu.

Grabar-Kitarović je, u intervjuu za zagrebački "Jutarnji list", ocenila da je Slovenija, kompromitujući arbitražni postupak, zapravo, "ugrozila međunarodno pravo".

Govoreći o pogoršanju odnosa Zagreba i Ljubljane, u kontekstu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << arbitraže o graničnom sporu, ona je kazala da su Hrvatska i Slovenija dve prijateljske zemlje, kao i da "to jedno pitanje ne treba stavljati u središte naših odnosa", prenosi Hina.

Prema njenim rečima, oko arbitraže u Hrvatskoj postoji "nacionalni konsenzus" i ona je "nepovratno kompromitovana", a za hrvatski politički vrh "ona ne postoji".

"Slažem se s onim što je premijer Plenković u svom govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija naglasio, jer legalizuje li se protivpravno postupanje kroz postupak arbitraže, to daje dobar povod bilo kome drugome da se ponaša na isti način, da se instrumenti međunarodnog prava, koji se koriste za uspostavljanje međusobnog poverenja, iskoriste za ostvarivanje vlastitih interesa", rekla je Grabar Kitarović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak, u govoru u UN da je Hrvatska morala da izađe iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija "kompromitovala" i upozorio da takvo "nepoštovanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rešavaju uz pomoć treće strane.

Slovenački premijer Miro Cerar otkazao je posetu Zagrebu i novinarima u Njujorku rekao da se Plenković svojim komentarima o arbitražnom procesu sa Slovenijom na generalnoj skupštini UN "povukao iz tog procesa".

Pejčinović Burić: Arbitraža sa Slovenijom posledica ucene

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je da je granična arbitraža sa Slovenijom bila posledica ucene, a da nakon što je Slovenija kompromitovala Hrvatsku, u okviru međunarodnog pravosuđa bi trebalo tražiti rešenja pred stalnim međunarodnim sudovima.

Upitana kako će, nakon što se Hrvatska "opekla" na arbitraži sa Slovenijom, rešavati granična pitanja s ostalim susedima, Pejčinović Burić je rekla novinarima da je hrvatski načelni stav u tom pogledu međunarodni sud, prenosi Hina.

"Pitanje arbitraže je došlo kao posledica jedne ucene koju je Hrvatska imala tokom pregovora o ulasku u Evropsku uniju, a ovo iskustvo koje smo imali, kompromitovanja arbitraže, nikako ne pomaže našim budućim razgovorima o takvom mogućem rešenju tako da mislim da za nas nakon ovakvog lošeg iskustva kada govorimo o međunarodnom pravu, onda mislimo na stalne međunarodne sudove", istakla je hrvatska ministarka u Njujorku.

Govoreći o otkazivanju posete slovenačkog premijera Mire Cerara Zagrebu nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN rekla je kako je Hrvatskoj žao što je do toga došlo jer i program i poseta su pomno pripremani, te kako je na stolu trebalo da budu sva otvorena pitanja, ne samo ono granično.

"Nažalost, otkazivanje tako pripremljenog sastanka ne pomaže rešenju, ali mi verujemo da je dijalog jedini mogući način da se dođe do rešenja i nadam se da ćemo se opet vratiti dijalogu", rekla je Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić završila je višednevni boravak u Njujorku gde je učestvovala na zasedanju Generalne skupštine UN.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grabar Kitarović: Slovenija ugrozila međunarodno pravo

Izvor: RTS, 23.Sep.2017

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović stala je iza izjava premijera Andreja Plenkovića, čiji je nastup u Ujedinjenim nacijama, u kome je govorio o arbitraži sa Slovenijom, doveo do otkazivanja posete slovenačkog premijera Zagrebu. ...

Nastavak na RTS...

Grabar Kitarović: Slovenija ugrozila međunarodno pravo

Izvor: Blic, 23.Sep.2017

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović stala je iza izjava premijera Andreja Plenkovića, čiji je nastup u Ujedinjenim nacijama, u kome je govorio o arbitraži sa Slovenijom, doveo do otkazivanja posete slovenačkog premijera Zagrebu...Grabar-Kitarović je, u intervjuu za zagrebački "Jutarnji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.