Kisić: Svi imaju pravo na bezbedne uslove rada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2021, 13:24

Kisić: Svi imaju pravo na bezbedne uslove rada

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je pravo na bezbedne i zdrave uslove za rad osnovno i najvažnije pravo koje proističe iz rada i da to pravo nikome ne treba i ne sme da bude uskraćeno.

Ona je na konferenciji "Evropska nedelja bezbednosti i zdravlja na radu", istakla da radimo u vreme kada se o bezbednosti na radu pridaje izuzetan značaj, posebno imajući u vidu epidemiju zarazne bolesti kakva je kovid 19 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je povećala rizike u samom procesu rada.

"Pojava novih rizika bilo na radu nameće potrebu neprekidnog i kontinuiranog praćenja rizika na radu posebno od strane poslodavca, što je od presudnog značaja za smanjenje rizika", poručila je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da su u prethodnom periodu u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu aktivnosti bile usmerene na usklađivanja zakonodavne oblasti sa zakonima EU i modernizaciju rada inspektorata za rad.

"Inspektori rada su u periodu od januara do septembra 2021. godine izvršili preko 44.000 inspekcijskih nadzora, kao i preko 9.200 zajedničkih i koordinisanih akcija na suzbijanju korona virusa", rekla je ona.

Najavila je da će se u narednom periodu raditi na unapređenju zakonodavstva u toj oblasti, podizanju svesti o značaju bezbednosti na radu radi smanjenja povreda na radu i profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom.

V.d. direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov istakao je da je primarni cilj inspekcije da se kontrolišu uslovi rada i prevencija na kako bi se smanjio broj povreda na radu i suzbio neformalni rad tkz. "rad na crno". Usmereni na najrizičnije delatnosti građevinarstvo, industrija, poljoprivreda, proizvodnja, rekao je Cvetkov.

"Od januara do septembra ove godine zatekli smo 442 lica na radu na crno, a nakon preduzetih mera poslodavci su zasnovali radni odnos sa njih 2420, doneli smo preko 3.700 mera za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, 349 mera o zabrani rada na mestu rada, preko 2.600 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka", rekao je Cvetkov.

On je dodao da je podneto 45 krivičnih prijava. Izvršili smo 753 inspekcijska nadzora povodom prijavljenih povreda na radu, 29 povodom smrtnih slučajeva na radu, 11 povodom teških sa smrtnim ishodom i 13 povodom kolektivnih povreda.

Ministarka Kisić Tepavčević uručila je nagrade za petoro najboljih inspektora za 2020. godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.