Kiša nas štiti od posledica eksplozije u Bejrutu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2020, 19:18

Kiša nas štiti od posledica eksplozije u Bejrutu

Vazdušne mase koje nose čestice nitrata iz eksplozije u Bejrutu mogu da stignu i do hiljadama kilometara udaljenih područja, ali dobra vest je da su aktuelne kiše povoljne, pa ne bi trebalo da bude opasnosti po Srbiju, izjavila je naučni rukovodilac Centra izvrsnosti za hemiju i inženjering životne sredine Dragana Đorđević za Sputnjik.

Do eksplozije od koje je poginulo najmanje 100 ljudi, a povređeno više od 4.000, prema preliminarnim navodima bejrutske policije, došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je usled detonacije tereta uskladištenog u luci sa 2.700 tona kalijum nitrata – šalitre.

Vlasti su saopštile da je eksploziju izazvala detonacija 2.700 tona amonijum-nitrata.

Đorđević tvrdi da je u oba slučaja reč o nitratnim solima i da su posledice eksplozije obe supstance jednake, jer su u pitanju eksplozivna jedinjenja opasna po zdravlje ljudi.

Ono što je posebno opasno, oslobođeno je 3.700 tona čistog nitrata, čiste opasne supstance koja se sada nalazi u vazduhu. Ona se nalazi u obliku najsitnijih čestica jer se kod eksplozija i sagorevanja oslobađaju najsitnije čestice koje najduže opstaju u vazduhu i koje mogu da dosegnu najveće daljine u svom prenosu.

One mogu danima pa i nedeljama da opstanu u atmosferi, upozorila je Đorđević.

Ako naiđu na neki predeo gde su kiše, one će ga oboriti, jer je lako rastvoran i sa vodom će pasti na zemlju. Ali, ako je suvo vreme onda je opasan, dodala je ona.

Mogu da kažem da su današnje kiše povoljne za nas, rekla je ona i ako potraju još koji dan nema neke opasnosti od zagađenja vazduha na našim prostorima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.