Kirgizija otkazala poslušnost SAD-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kirgizija otkazala poslušnost SAD-u

BIŠKEK - Predsednik Kirgizije Kurmanbek Bakijev potpisao je danas zakon o poništavanju sporazuma sa SAD o boravku američkog vojnog kontingenta u vazduhoplovnoj bazi na međunarodnom aerodromu "Manas", kod Biškeka, saopštila je predsednička služba.

Parlament Kirgizije je juče usvojio odluku o zatvaranju američke vojne baze, podsetio je Itar-tas.

Zakon stupa na snagu od trenutka potpisivanja, navedeno je u saopštenju službe predsednika Bakijeva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ministarstvo spoljnih poslova Kirgizije uskoro će zvanično obavestiti Vašington o poništavanju sporazuma, dodala je ruska agencija.

Poništavanje sporazuma sa ostalih 11 zemalja

SAD su dužne da povuku vojsku iz baze u roku od 180 dana od dobijanja odgovarajuće zvanične note od Kirgizije.

Zamenik predsednika skupštinskog odbora za međunarodne poslove i parlamentarnu saradnju Kabaj Karabekov najavio je juče da će u najskorije vreme skupština razmatrati pitanje poništavanja sporazuma i sa još 11 zemalja članica antiterorističke koalicije za Avganistan.

Odluku Kirgizije da zatvori tu vazduhoplovnu bazu saopštio je Bakijev 3. februara tokom posete Moskvi, ali je konačnu odluku trebalo da potvrdi parlament.

Bakijev: Ekonomski, a ne politički razlozi

Bakijev je ovih dana rekao da "ne postoje nikakve političke nesuglasice sa SAD", već da je odluka o zatvaranju baze doneta iz ekonomskih razloga.

Bakijev je na konfereniciji za novinare 11. februara rekao da je u više navrata tokom poslednje tri godine pokušavao da iznese zapadnim partnerima svoje stanovište o tom problemu.

"Svima sam govorio da su druga vremena, druge cene, da je republika u teškoj finansijskoj situaciji, ali su nas oni, da tako kažem, ignorisali", istakao je predsednik Kirgizije, koji je odbacio tvrdnje da je odluka doneta zbog odobravanja ruske pomoći njegovoj zemlji od dve milijarde dolara.

Baza je otvorena decembra 2001. godine po mandatu UN radi podrške antiterorističkoj operaciji "Dugotrajna sloboda" u Avganistanu.

Trenutno se u bazi "Manas" nalazi oko 1.200 američkih vojnika, kao i avioni transporteri i tankeri.

Uzbekistan kao alternativa

Vašington traži alternativne puteve za snabdevanje svog kontingenta u Avganistanu i komandant oružanih snaga SAD za Bliski istok i centralnu Aziju Dejvid Petreus vodio je pregovore o tome ove nedelje u Uzbekistanu, javila je britanska agencija Rojters.

SAD su sa Rusijom i Kazahstanom postigle sporazum o tranzitu ne-vojnog tereta železnicom, ali taj tovar treba da prođe i preko Uzbekistana.

SAD su imale vazduhoplovnu bazu u Uzbekistanu, odakle je snabdevana vojska u Avganistanu, ali su je uzbekistanske vlasti zatvorile 2005, nakon što su SAD i Evropska unija osudile gušenje protesta u Andižanu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.