Kiparski depoziti nisu briga države

Izvor: Blic, 29.Mar.2013, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiparski depoziti nisu briga države

Ne smatram da država treba da pomaže našim građanima čiji je novac na štednim knjižicama u kiparskim bankama jer za to nema načina, a ni razloga - kaže za “Blic” generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. Pojašnjava i da naši građani koji žive i rade na Kipru treba da prihvate lokalna pravila, a „oko onih koji nikad nisu radili s tom zemljom a tamo štede ne bi trebalo da se potresamo“.

- Bilo bi zanimljivo da znamo zašto su nosili tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te pare, kad su kod nas kamate neuporedivo više - kaže Dugalić. On je podsetio da će svi koji imaju više od 100.000 evra štednje na Kipru biti oporezovani po stopi od 30 odsto jer je to za dobijanje pomoći EU od 10 milijardi evra. Banke na Kipru su, kaže Dugalić, bez ikakve kontrole primale novac i skupile oko 70 milijardi evra depozita.

„To je oko 80.000 evra štednje po stanovniku, dok je u Nemačkoj taj prosek oko 40.000 evra, a kod nas koji smo najsličniji po standardu - 1.100 evra. I zaduženost njihovih građana je oko 30.000 evra, prosek u EU je 12.500, a Srbiji je zaduženost 710 evra po glavi stanovnika.

U jučerašnjem broju, naš list je preneo agencijsku vest u kojoj greškom piše da je Veroljub Dugalić izjavio da našim građanima koji štede na Kipru država treba da pomogne. Izvinjavamo se gospodinu Dugaliću i čitaocima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.