Kipar i Srbija politički istomišljenici

Izvor: RTS, 16.Okt.2009, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipar i Srbija politički istomišljenici

Kipar ostaje čvrsto dosledan svojim stavovima o integritetu Srbije i podržava evropske intergacije naše držve, rekao zamenik premijera Dačić, posle razgovora sa predsednikom Kipra Hristofijasom. Dačić sa zvaničnicima Kipra razgovara o policijskoj saradnji i borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je danas u razgovoru sa predsednikom Kipra Demetrisom Hristofijasom dobio uveravanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ta država neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i da podržava evropske integracije Srbije.

Ministar Dačić čestitao je pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije (BIA) 17. oktobar, dan te službe. Uz želje za dobro zdravlje i uspeh u daljem radu, Dačić je u čestitki istakao da je saradnja MUP-a i BIA na visokom nivou i da se nada da će u budućnosti biti još bolja.

Dačić je istakao da MUP i BIA samo zajedno, kao bitan činilac mira i stabilnosti u zemlji i regionu, mogu da se bore protiv organizovanog kriminala, terorizma i svih vidova ugrožavanja bezbednosti naše zemlje i građana.

"Predsednik Kipra je još jednom istakao da će Kipar ostati čvrsto dosledan svojim stavovima kada je reč o teritorijalnom integritetu i nacionalnim interesima Srbije", rekao je Dačić.

On je naveo i da je predsednik Kipra još jednom izrazio čvrstu podršku te države evropskim integracijama Srbije, kao i uverenje da će Srbija što pre postati kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a zatim i punopravni član EU, saopšteno je iz Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije.

"Razgovarali smo i u daljem unapređenju naših odnosa, a Hristofijas je izražio želju da predsednik Srbije Boris Tadić što pre poseti Kipar, što će predstavljati krunu naših dobrih odnosa", rekao je Dačić.

Zamenik premijera je dodao da je tema razgovora bila i saradnja u oblasti unutrašnjih poslova i pravde, o čemu je potpisan sporazum dve države, koji će posle ratifikacije stupiti na snagu.

Dačić je ukazao da ima "mnogo prostora za razvoj naših političkih, ekonomskih, kulturnih i duhovnih veza, kao i dosta obaveza u pogledu jačanja odnosa kada su u pitanju unutrašnji poslovi".

Napori za stvaranje zajedničke politike o migracijama i azilu

Ivica Dačić sastao se ranije danas sa ministrom unutrašnjih poslova Kipra Neoklifom Silkiotisom, a u razgovorima su ocenili značajnim ulaganje napora unutar Evropske Unije kako bi se stvorila zajednička politika o migracijama i azilu.

Silkiotis je rekao da u donošenju odluka po pitanju migracija Kipar ima važnu ulogu u EU i ponudio da sa Srbijom razmeni i prenese svoja iskustva o tome.

Dačić je zahvalio Kipru na podršci koju pruža po pitanju Kosova i Metohije i približavanju Srbije Evropskoj Uniji.

Na sastanku je razgovarano i o statusu državljana Srbije koji žive i rade na Kipru i koji, prema rečima Silkiotisa, ne stvaraju probleme već je među njima najmanja stopa kriminala.

Silkiotis je naglasio da Kipar želi da se njihov status u toj zemlji reši i da se traži način donošenja nekog zakonskog akta.

Dačić je pozvao kiparskog kolegu da poseti Srbiju, što je on prihvatio.

Ivica Dačić sastao se danas i sa direktorom policije Kipra Mikaelom Papagrogulom sa kojim je položio venac na spomenik policajcima poginulim u kiparsko-turskom ratu.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije od četvrtka do sutra boravi u poseti Kipru, gde sa zvaničnicima te zemlje razgovara o primeni sporazuma o policijskoj saradnji i saradnji u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.