Kinezi slave Svetog Jovana Šangajskog

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2011, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi slave Svetog Jovana Šangajskog

Kada je pre jedanaest godina Su Jang Zao, profesor matematike iz jednog malog grada kod Pekinga došao u Trebinje kao trgovac robom odmah je od lokalnog stanovništva dobio ime Janko. Ono mu je i kršteno, jer su se on i njegova supruga Ten San Me, sada Sofija, krstili u trebinjskom Sabornom hramu, a zatim venčali i budizam zamenili pravoslavljem.

Janko slavi krsnu slavu Svetog Jovana Šangajskog, koji se proslavlja 2. jula, posti pred sve pravoslavne praznike, a pošlog oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bio je u Pećkoj patrijaršiji na ustoličenju patrijarha Irineja.

- Imao sam veliku želju da se u Pećkoj patrijaršiji baš toga dana pomolim za moju porodicu, patrijarha i sve nas Srbe. Bio sam na najvećem događaju u mom životu i ispunio svoju i želju moje porodice - kaže Janko.

Njegovo ime uklesano je i na ulasku u trebinjski Saborni hram među imenima dobrotvora koji su pomogli obnovu ove crkve pre nekoliko godina.

- Na moju krsnu slavu dolazi mnogo ljudi. Svetog Jovana slavimo po pravoslavnim običajima uz slavsku sveću i krsni hleb. Volim srpski narod i Trebinje i nikada neću otići odavde - kaže on. Janko se seća svog dolaska i gostoprimstva Trebinjaca.

Priznaje da pije kineske čajeve koje piju i njegovi prijatelji u Trebinju.

- Najbolji je čaj za prehladu koji se pravi od korenja lekovitih trava - kaže on.

- Bio sam prvi Kinez koji je došao u ovaj grad. Svi su me zavoleli. Nisam imao automobil, a ljudi koje nisam ni poznavao pomagali su mi da preteram robu. To nikada ne mogu zaboraviti. Navikao sam na srpsku domaću hranu, jedino ne jedem domaći sir - kaže Janko.

Pre nekoliko godina Janko je podigao kredit i napravio višespratnicu u trebinjskom naselju Gorica. Otvorio je nekoliko kineskih prodavnica u i osnovao sopstveni brend dečje obuće "Ivana", nazvan po imenu najstarije kćerke.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.