Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2016, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi: Vratićemo dron; Tramp: Ne želimo, ukrali su ga

PEKING - Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je da će vratiti američku naučno-istraživačku podmornicu na daljinsko upravljanje koju je zaplijenila u Južnom kineskom moru.

Međutim, novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp poručio je Pekingu da može da je zadrži.

"Ne želimo da nam vrate 'dron' koji su nam ukrali. Neka ga zadrže", napisao je Tramp na Tviteru.

Pošto je Pentagon ranije saopštio da je s Kinom "postigao sporazum o vraćanju 'drona' >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ", Trampova poruka je nagovijestila mogućnost daljeg produbljivanja tenzija između Pekinga i Vašingtona, već izazvanog nedavnim Trampovim stavom o Tajvanu koji je uvrijedio Peking.

Kineski ratni brod je u četvrtak u Južnom kineskom moru zaplijenio malu podmornicu za koju je Pentagon naveo da pripada američkom brodu za okeanska istraživanja, a potom uputio diplomatski protest i zvanični zahtjev za vraćanje plovila.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Jang Judžun rekao je sinoć da je u Južnom kineskom moru u četvrtak primijećen "neidentifikovani uređaj" i dodao da ga je kineski brod zaplijenio radi "ispitivanja i provjere kako bi se spriječila opasnost po bezbjednost plovidbe".

Judžun je naveo da je, pošto je uvrđeno da se radi o američkom podvodnom plovilu bez posade, Peking odlučio da uređaj vrati Vašingtonu.

Portparol Pentagona Piter Kuk potvrdio je da je sa Kinom "postignut sporazum o vraćanju plovila", ali je Tramp poslije mitinga na kojem je svojim pristalicama zahvalio što su glasale za njega, na Tviteru kritikovao dogovor.

"Treba da kažemo Kini da ne želimo da nam vrati 'dron' koji nam je ukrala. Neka ga zadrži", stoji u Trampovoj poruci.

Tramp je prethodno osudio potez kineske Ratne mornarice, navodeći da je "ukrala američki 'dron' za podvodna istraživanja u međunarodnim vodama, izvukavši ga iz mora i odnijevši u Kinu".

SAD su optužile Kinu da je "nelegalno" zaplijenila "dron", a Peking je uzvratio saopštenjem u kojem je naveo da Vašington "šalje brodove koji u blizini kineske teritorije vrše vojna istraživanja" i poručio da će nastaviti da nadgleda aktivnosti američke Ratne mornarice i preduzeti neophodne mjere.

Po navodima Pentagona, podmornica spuštena s broda "USNS Bowditch" koji nije vojno plovilo, košta oko 150.000 dolara, zaplijenjena je dok je sakupljala naučne podatke u vodama Južnog kineskog mora, u blizini Filipina.

Američki Centar za strateške i međunarodne studije naveo je da je podmornica zaplijenjena u isključivoj ekonomskoj zoni Filipina, a ne Kine, čime je, kako je ocijenio, prekršeno međunarodno pravo.

Pentagon je dodao da je to prvi put u novijoj istoriji da je Kina zaplijenila neko američko plovilo, a neki analitičari taj slučaj smatraju najozbiljnijim od aprila 2001, kada je u sudaru američkog izviđačkog aviona i kineskog borbenog aviona iznad ostrva Hajnan poginuo kineski pilot.

Najnoviji sukob će, kako se vjeruje, produbiti tenzije između Pekinga i Vašingtona, nastale zbog nedavnog telefonskog razgovora Trampa i predsjednice Tajvana Caj Ing-ven i njegovih izjava da se "ne osjeća obaveznim da poštuje politiku jedne Kine" i status Tajvana kao dijela kineske teritorije.

Odnosi Kine i SAD zahladnjeli su i zbog toga što Peking gradi vještačka ostrva u Južnom kineskom moru u cilju proširenja suvereniteta na strateški važne zone globalne trgovinske razmjene vrijedne oko pet milijardi dolara.

(b92)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.