Kineski ratni brodovi oko Japana

Izvor: B92, 02.Avg.2013, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski ratni brodovi oko Japana

Peking -- Kineski državni mediji uzdižu danas pomorsku snagu zemlje pošto je pet kineskih ratnih brodova završilo njihovo prvo kruženje oko Japana.

Peking nastoji da proširi zone dejstva mornarice, a oplovljavanje Japana šalje simbolične signale kako su Peking i Tokio u sporu oko nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Kina je "prošla sve najsnažnije delove" ostrva koja se prostiru od severnog vrha Japana do Filipina na jugu i odvajaju ih od Pacifičkog okeana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Du Venlong, istraživač s Akademije Narodne oslobodilačke vojske, za list Čajna dejli.

List citira Dua da je kineska mornarica "sposobna da pošalja i podrži svoje ratne brodove u plovidbi i borbi u kanalima daleko od kontinenta".

Pored teritorijalnog spora s Tokijom, tvrdnje Pekinga da ima suverenitet nad celim Južnim kineskim morem dovele su ga u sporenje s nekoliko susednih država koje svojataju delove tog mora naspram svojih teritorija.

Izjava Dua usledila je nekoliko dana pošto su kineski ratni brodovi po prvi put oplovili ceo japanski arhipelag, objavio je list Čajna dejli, a prenela agencija AFP.

Pet ratnih brodova vratilo se u luku 28. jula pošto je prošlo kroz tesnac Soja, koji razdvaja severni Japan od Rusije, pre nego što su plovili duž japanske istočne obale i prošli Mijako moreuzom kod Okinave, dodaje list.

Japansko ministarstvo odbrane je bilo objavilo da su izviđački avioni spazili pet kineskih brodova koji plove kroz morez između Okinave i ostrva Mijako na jugozapadu, i da nisu ulazili u japanske vode.

Napetosti između Kine i suseda su povećane poslednjih godina kako je Kina povećala pomorske sposobnosti i pojačla teritorijalne tvrdnje.

"Kineska mornarica mora da izraste u mornaricu otvorenih mora jer su svi napadi na Kinu u moderna vremena dolazili s mora", citirao je Čajna dejli Ou Đianpinga, s Kineskog univerziteta nacionalne odbrane.

Novi kineski predsednik Sji Đinping je takođe obećao da će osnažiti pomorske sposobnosti zemlje od kada je preuzeo najviše položaja novembra meseca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.