Kina zapretila: Bez provokacija - odgovorićemo

Izvor: B92, 30.Jul.2021, 11:27

Kina zapretila: "Bez provokacija - odgovorićemo"

Peking -- Kineski vojni i državni zvaničnici upozorili su danas Veliku Britaniju da ne provocira nakon što je poslala u Južno kinesko more grupu nosača aviona.

Grupa je predvođena nosačem aviona Kraljevske mornarice.

Portparol kineskog ministarstva nacionalne odbrane Vu Ćan je izjavio da poštuje slobodu plovidbe, ali da se odlučno protivi bilo kakvim pomorskim aktivnostima koje imaju za cilj da izazovu kontroverze, prenosi britanski list "Gardijan".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Kineska mornarica će preduzeti sve potrebne radnje kako bi se suprotstavila takvom ponašanju", dodao je on.

Ovo je prvi put da je tu britanska grupa nosača aviona, predvođena nosačem "HMS Kvin Elizabet", uključujući dva razarača i dve fregate, raspoređena u azijsko-pacifički region.

Planirano je da otplovi u Japan - navodno sa zaustavljanjima u Indiji, Singapuru i Južnoj Koreji - kako bi se zajedno sa saveznicima održale vežbe, navodi list.

Očekivalo se da će putovanje izazvati veliko interesovanje u Pekingu, koji je u teritorijalnim sporovima sa nekoliko zemalja oko voda i ostrva u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.