Kina, rast žrtvovan zbog reformi

Izvor: RTS, 15.Jul.2013, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina, rast "žrtvovan" zbog reformi

Kineski privredni rast iz meseca u mesec sve je manji. Analitičari ukazuju, da i pored uticaja na svetsku ekonomiju, usporavanje kineske privrede znači da ona prolazi kroz reforme, neophodne za dugoročnu stabilnost.

Iz meseca u mesec, kineski privredni rast je sve manji. U drugom tromesečju ove godine je 7,5 odsto, ili 0,2 odsto manji nego u prvom tromesečju. Iako je, iz perspektive evropskih zemalja koje su na ivici recesije, rast i dalje zavidan, za Kinu je on najmanji u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslednjih dvadesetak godina.

Dvocifrena stopa ekonomskog rasta u Kini je prošlost - nemoguće je godinama zadržati isti tempo investicija i izvoza, pogotovu kad se među kupce kineske robe umeša kriza.

"Brz kineski rast, tokom trideset godina zasnovan je pre svega na prednostima jeftine radne snage, ali to se sada promenilo. Mislim da je Kina ušla u novu fazu i da će se na osnovu toga menjati i ekonomski rast", kaže ekonomista Žuo Sjaolej.

Nove kineske vlasti nameravaju da promene model privrednog rasta zasnivajući ga na povećanju domaće potrošnje.

Šeng Laijun, iz Nacionalnog biro za statistiku Kine, kaže da će neke mere protiv zloupotrebe javnih fondova i odustajanje od nekih podsticaja neminovno uticati na rast, ali će dugoročno doneti dobrobit kineskoj ekonomiji.

Za ovu godinu je lestvica postavljena na 7,5 odsto.

Ekonomista Žuo Sjaolej kaže da stopa rasta koja se kreće oko sedam i po odsto nije izazvala veliku stopu nezaposlenosti i ne treba da se brinu zbog manjih kolebanja.

Da je rast od 7,5 odsto daleko od tragedije, potvrđuje to što se azijske berze nisu potresle kad su objavljeni podaci o kineskom BDP-u.

Usporavanje privrede ima, doduše, loše posledice po inostrane kompanije koje su joj prodavale sirovine - manja potrošnja sirovina u Kini snizila je cene rude gvožđa na svetskom tržištu.

Analitičari su, međutim, sigurni da uspeh kineskih reformi donosi dobrobit celom svetu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.