Kina obustavila radove u Južnom kineskom moru

Izvor: B92, 05.Avg.2015, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kina obustavila radove u Južnom kineskom moru"

Kina je obustavila građevinske radove u Južnom kineskom moru, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

On je na samitu Asocijacije nacija jugoistocne Azije (ASEAN) u Maleziji takođe poručio da su Kina i članice ASEAN-a sposobne da reše to pitanje samostalno.

"Hoćemo da poručimo međunarodnoj zajednici da su Kina i ASEAN sposobni i mudri da reše ovo specifično pitanje među sobom. Ne treba da dozvolimo da region Južnog kineskog mora bude destabilizovan", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je on, prenosi AP.

Kina je, kako je istakao, posvećana pronalaženju mirnog rešenja putem pravila i mehanizama koji već postoje.

Na pitanje novinara da li će obustaviti radove, Vang je rekao da je Kina to već uradila.

"Uzmite avion pa pogledajte", rekao je on.

Kina i članice ASEAN-a dogovorile su se da ubrzaju konsultacije o "pravilima ponašanja" u Južnom kineskom moru, prenosi Rojters.

Kina je pod sve većim pritiskom zbog teritorijalnih pretenzija u Južnom kineskom moru, a SAD i Japan je kritikuju zbog militarizacije spornih voda.

Američki državni skeretar Džon Keri izrazio je danas, tokom sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova na marginama samita ASEAN , zabrinutost zbog povećanja tenzija oko spornih voda u Južnom kineskom moru i aktivnosti Kine u toj oblasti.

On je pozvao Kinu da, zajedno sa drugim državama koje smatraju da polažu pravo na sporne vode, obustavi "problematične aktivnosti" kako bi se napravio prostor za diplomatiju.

Kina je u Južnom kineskom moru proširila grebene i izgradila vojne punktove na nekima od njih kako bi ojačala svoje teritorijalne pretenzije, a SAD i zemlje jugoistočne Azije pozvale su na obustavljanje tih aktivnosti što je Kina odbila da uradi.

Šef japanske diplomatije Minoru Kuići je, takođe, izrazio zabrinutost zbog teritorijalnih pretenzija Kine, građevinskih radova i korišćenja objekata u vojne svrhe.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kina obustavila spornu izgradnju u Južnom kineskom moru

Izvor: VOA, 05.Avg.2015

Kineski šef diplomatije izjavio da je njegova zemlja obustavila kontroverznu izgradnju ostrva kojoj se protive mnoge susedne zemlje koje takođe polažu pravo na te vode u Južnoj kineskom moru...Kineski ministar spoljnih poslova izjavio je da je njegova zemlja obustavila kontroverzan projekat izgradnje...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.