Kina nastavila sa ublažavanjem kovid mera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2022, 11:07

Kina nastavila sa ublažavanjem kovid mera

Kina je nastavila sa ublažavanjem mera protiv koronavirusa u mnogim regionima i gradovima i pre očekivane promene politike "nulte kovid tolerancije" nakon što su izbili protesti u više kineskih gradova zbog strogih kovid pravila.

Neravnomerno popuštanje kovid ograničenja podstaklo je strah među nekim stanovnicima zbog zaražavanja virusom koji su vlasti dosledno opisivale kao smrtonosni do ove nedelje, prenosi Rojters.

Neki gradovi sada zahtevaju ređa testiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i dozvoljavaju bliske kontakte zaraženih ljudi u karantinu kod kuće, navode državni mediji.

Nejednako ublažavanje mera stvorilo je neke nove probleme. Sutra odlazim na odmor i morao sam da tražim mesto da se testiram na kovid jer mi je i dalje potreban sertifikat ne stariji od 48 sati kako bih se ukrcao na avion, ali je većina stanica za testiranje uklonjena, rekao je novinaru Rojtersa diplomata u stranom konzulatu u Guangdžou.

Apoteke u Pekingu su saopštile da je ove nedelje povećana kupovina maski N95, koje nude mnogo veći stepen zaštite od onih za jednokratnu upotrebu.

Stariji, od kojih su mnogi još uvek nevakcinisani, osećaju se najugroženijim. Ši Vej, stanovnik Pekinga koji boluje od raka limfnih žlezda, većinu svog vremena provodi u izolaciji, ali i dalje brine da li ce se zaraziti.

Mogu samo da se molim da me Bog zaštiti, rekao je novinaru Rojtersa.Kineska politika "nulte kovid tolerancije" ugrozila je njenu ekonomiju, usporila domaću potrošnju, fabričku proizvodnju, ali i globalni lanac snabdevanja, navodi Rojters.

Nezadovoljstvo zbog najstrožih ograničenja na svetu podstakla je desetine protesta u više od 20 gradova poslednjih dana u demonstraciji građanske neposlušnosti, nezapamćenoj otkako je predsednik Si Đinping preuzeo vlast 2012. godine, navodi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.