Kina najveći svetski izvoznik

Izvor: RTS, 11.Jan.2010, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina najveći svetski izvoznik

Sa ukupnim izvozom od 1200 milijardi dolara, Kina je u 2009. godini prestigla Nemačku i tako postala zemlja sa najvećom vrednosti izvoza na svetu. Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, devizne rezerve Kine premašile rekordnih 2.000 milijardi dolara.

Ukupna vrednost kineskog izvoza u 2009. godini iznosila je 1.200 milijardi dolara, čime je azijski džin prestigao Nemačku i postao država s najvećom vrednosti izvoza u svetu.

Nemački izvoz prošle godine iznosio je 1.170 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << milijardi dolara. To su još nezvanični podaci za Nemačku koji se zasnivaju na procenama statističkog zavoda (BGA).

Kina je 2009. godine i u prodaji na svom tržištu automobila prestigla SAD, iako se to nije očekivalo do 2020. godine.

Američke vlasti se, međutim, stalno žale da je tako brzi rast kineskog izvoza posledica toga što Peking drži pod kontrolom vrednost domaće valute juana.

Osim automobila, Kina je postala i najveći izvoznik čelika, a samo u trećem kvartalu privreda Kine zabeležila je rast od 8,9 odsto.

Očekuje se da će ukupni rast u 2009. godini iznositi 8,3 odsto.

Devizne rezerve Kine premašile su rekordnih 2.000 milijardi dolara, i pored svetske ekonomske krize, što je najviše na svetu.

Kina je 2007. godine pretekla Nemačku na trećem mestu na listi najvećih ekonomija sveta i sada ugrožava Japan, koji je na drugom mestu. Privreda SAD i dalje je najjača u svetu. 

Kineski izvoz po glavi stanovnika i dalje je daleko niži od Nemačkog, što je pre svega posledica ogromne razlike u broju stanovnika između dve zemlje.

Uspeh kineske privrede predstavlja i simboličnu potrvdu njene rastuće industrijske moći. Kina je takođe i najveći kupac nafte i rude gvožđa, ali i najveći svetski investitor.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.