Kina lansirala satelit koji je nemoguće hakovati

Izvor: N1 televizija, 16.Avg.2016, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina lansirala satelit koji je nemoguće hakovati

Kina je lansirala prvi eksperimentalni kvantni satelit na svetu. Satelit nazvan "Micius" (Mo Cu) prema drevnom kineskom filozofu i pronalazaču lansiran je iz svemirskog centra Đinćuan.

Komunikacioni satelit nove generacije otporan je na sve poznate vrste kibernetičkog napada i može se upotrebiti u različite vojne i tehnološke svrhe, prenosi agencija Sinhua.

Satelit za kvantne eksperimente u svemirskim uslovima QUESS emitovaće kodirane poruke iz svemira na Zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i davati naučne informacije o kvantnom uplitajnu.

"Novi satelit predstavlja tranziciju uloge Kine iz nekoga ko samo prati razvoj informacionih tehnologija u predvodnika budućih IT dostignuća", rekao je šef misije Pan Đianvej.

Satelit je dizajniran tako da prenosi poruke između relejnih stanica na dva kontinenta pomoću ultrabrzih koherentnih lasera.

Budući da se kvantni foton ne može deliti ili umnožavati, nemoguće je prisluškivati, presretati ili razbijati informacije koje se njim prenose, ističe Sinhua.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.