Kina lansirala prvu misiju ka Mesecu

Izvor: Mondo, 24.Okt.2014, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina lansirala prvu misiju ka Mesecu

Kina je danas lansirala prvu misiju do Meseca, koja treba da bude poslednji korak ka realizaciji programa upućivanja Kineza na mesec.

Foto: Getty Images Joe Raedle

Letelica bez posade leteće do Meseca, kojeg će opkružiti I potom se vratiti na zemlju, saopštila je državna administracija za nauku, tehnologiju I odbrambenu industriju (SASTIND).

Prva faza misije je uspešna, rečeno je posle lansiranja iz svemirske baze Ksičang u provicini Sičuan, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << AFP.

Kineska agencija Sinhua objavila je da bi, nakon osam dana, svemirska letelica trebalo da se vrati u atmosferu brzinom od 11,2 kilometara u sekundu pre nego što će usporiti i potom se spustiti na severu Kine.

Misija ima za cilj testiranje tehnologije koja bi trebalo da se koristi u misiji sa ciljem uzimanja proba sa tla Meseca, I koja bi trebalo da bude realizovana 2017.godine.

Planirano je da se uspostavi stalna stanica u orbiti do 2020.i upućivanje ljudi na mesec.

Kina trenutno ima jedno vozilo na tlu meseca, koje je lansirano prošle godine, i proglašeno uspehom, I pored činjenice da je bilo tehničkih problema.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Kina pokušava da osvoji resurse Meseca

Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2014, 10:54

25.10.2014. -..Kina se korak po korak približava resursima Meseca. Sad joj predstoji obrada tehnologija za vraćanje kosmičkog aparata s Mesečeva orbite na Zemlju. Zbog toga će Kina do kraja nedelje lansirati svoju prvu eksperimentalnu sondu koja treba da obleti Mesec i da se vrati na Zemlju...Sličan...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.