Kina gradi radarski sistem na ostrvima

Izvor: VOA, 23.Feb.2016, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina gradi radarski sistem na ostrvima

Inicijativa Centra o transparentnosti pomorskih aktivnosti u Aziji objavila je satelitske snimke, koji pokazuju visoko frekventni radarski sistem u Južnom kineskom moru.

Nezavisni američki istraživački institut - Centar za strateške i medjunarodne studije navodi da Kina gradi radarski sistem širom spornih ostva u Južnom kineskom moru, što su potezi koji bi mogle da ojačaju njenu sposobnost da kontroliše region.

Izveštaj Centra objavljen je uoči posete kineskog >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << ministra inostranih poslova Vang Jia Sjedinjenim Državama radi razgovora sa državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Inicijativa Centra o transparentnosti pomorskih aktivnosti u Aziji objavila je satelitske snimke, koji pokazuju visoko frekventni radarski sistem na ostrvima Spretli kao i svetionik, mesto za sletanje helikoptera, podzemni bunker i komunikacionu opremu.

Ovaj objekat, navodi se dalje u izveštaju, "može znatno da ojača sposobnost Kine da prati aktivnosti na moru i u vazduhu, u blizini spornih ostrva".

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.