Izvor: Nezavisne Novine, 16.Maj.2017, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina donira OS BiH opremu vrijednu 10 miliona juana

SARAJEVO - Ministar nacionalne odbrane Kine Čang Vanguan u utorak je u razgovoru sa delegacijom Ministarstva odbrane BiH u Pekingu izrazio spremnost za dalju podršku svoje zemlje aktuelnim i budućim projektima modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH.

Na sastanku delegacije koju predvodi ministar odbrane BiH Marina Pendeš i Čanga razgovarano je o bilateralnoj odbrambenoj saradnji i tekućim reforama odbrambenog sektora u obje zemlje te doprinosu oružanih snaga BiH i Kine >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << međunarodnom miru i bezbjednosti učešćem u operacijama podrške miru.

Razmijenjena su i mišljenja o regionalnoj i globalnoj bezbjednosnoj situaciji – prilikama i izazovima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministri odbrane BiH i Kine ocijenili su dobrom bilateralnu odbrambenu saradnju, s realnim prilikama i perspektivama za proširenje u sadržaju i obimu, pri čemu je istaknuta važnost nastavka partnerskog odnosa i saradnje.

Kineski ministar potvrdio je spremnost za dalju podršku Kine aktuelnim i budućim projektima modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH koja će se ogledati u održavanju redovnih bilateralnih konsultacija i dijaloga na svim nivoima te sponzorisanim programima obrazovanja i obuke za pripadnike Oružanih snaga BiH u Kini.

Dio pomoći biće i kineska donacija Oružanim snagama BiH u vrijednosti 10 miliona juana (oko 2,5 miliona maraka) kroz isporuku specijalizovanih mašina za izvođenje inženjerijskih radova u niskogradnji, navodi se u saopštenju.

Program posjete delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH Kini u srijedu će biti nastavljen posjetom jednoj od divizija garnizona, uz sastanak sa komandom divizije i demonstraciju opreme i operativnih sposobnosti jedinice.

Osim Pendešove, u sastavu delegacije BiH nalaze se zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-bojnik Mirko Tepšić, sekretar Ministarstva odbrane Muhamed Smajić, te pomoćnici ministra obrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i finansije i budžet Miro Cabo.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Kina poklanja Oružanim snagama BiH opremu vrednu milion evra!

Izvor: Vesti-online.com, 16.Maj.2017

Ministar odbrane Kine Čang Vanguan u utorak je u razgovoru sa delegacijom Ministarstva odbrane BiH u Pekingu izrazio spremnost za dalju podršku svoje zemlje aktuelnim i budućim projektima modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH, javljaju agencije...Ministri odbrane Kine i BiH ocenili su dobrom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.